Eten in.. Van Speyk

Door Kees Faas

Als je van de kookclub naar de Spuistraat loopt, zie je recht tegenover je restaurant “Van Speyk” op nummer 3A. Het restaurant loopt door naar de Nieuwezijds Voorburgwal en heeft dan ook twee ingangen. Dit restaurant bestaat sinds september 2011. Hiervoor was het pand ook al restaurant, een Turks restaurant: “Ankara”, in handen van de vader van Mustafa Ulas (40 jaar), de huidige eigenaar. Zijn vader was één van de eerste Turken die een Turks restaurant in Nederland begon. Hij was kok in Istanboel en werd gevraagd mee te gaan naar Amsterdam met het idee na een paar jaar terug te gaan en met het verdiende geld een huisje te kopen. Zijn baas stopte echter in 1972 en toen besloot de vader van Mustafa op de huidige plek, waar toen een tapijtwinkel zat restaurant Ankara te beginnen.

Dit restaurant is ooit nog eens door Johannes van Dam genomineerd in de rubriek: “eten onder een tientje.” Mustafa is op zijn 16e bij zijn vader in de zaak begonnen en deed de afwas. Toen zijn vader voor een tijd terug ging naar Istanboel, nam Mustafa, inmiddels 18 jaar de leiding over en ging van school af. In 1995 is hij medevennoot geworden en in 2007 heeft hij de zaak van zijn vader overgenomen. In die tijd schreef de gemeente die panden aan waarvan de fundering niet goed was. Het ging in die tijd toch al niet goed met het (Turkse) restaurant en toen besloot Mustafa het roer om te gooien. De zaak ging dicht en niet alleen de fundering werd hersteld maar de hele zaak werd verbouwd. Het is een oud gebouw uit 1659 en de bedoeling was het in de oude staat terug te brengen. De ruimte is 4 meter hoog met nog de originele oude balken. Uit oude herenhuizen werd de lambrisering gebruikt en aan het plafond kwamen grote kroonluchters. De wanden laten de originele bouwmuren uit 1659 zien. De vloer is gemaakt van een oude scheepsdekvloer, een knipoog naar Van Speyk. Het restaurant werd “Van Speyk” gedoopt (met –y- dat staat beter volgens Mustafa). Van Speyk ( “dan maar de lucht in”) was een originele Amsterdammer en Mustafa vond de naam wel goed klinken voor de vele toeristen die langskomen. Toevallig had Mustafa ook nog in de Van Speijkstraat gewoond.

Van SpeykDe bedoeling was om er iets authentieks van te maken: een Nederlands-Franse keuken met een Amsterdamse uitstraling. Heel voorzichtig werd er met een eenvoudige klassieke kaart begonnen, omdat men zich wel bewust was van het feit dat je niet snel een nieuw concept kunt invoeren. Het motto was: “beter een goede biefstuk met frites dan iets culinairs dat je nog niet onder de knie hebt.” De opbouw is nog steeds bezig. “We zijn er nog niet”, zegt Mustafa. Inmiddels neemt de naamsbekendheid toe , vooral ook door de social media, die in het weekend voor ongeveer 80% van de reserveringen zorgen, met name door “tripadviser”, een internationale site om ervaringen uit te wisselen. Het restaurant biedt plaats aan 72 personen en in de zomer kunnen er nog ongeveer 40 personen op het terras.

Greep uit de kaart:

Voorgerechten: coquilles met kruidensalade en chutney van mango en rode ui € 9,75. Van Speyksalade: Hollandse garnalen, coquilles, gerookte makreel, venkel en dragondressing € 12,50.

Hoofdgerechten: zeebaarsfilet met aardappelmousseline, geglaceerde bospeen en kreeftensaus € 19,50. Sudderlapjes van zachtgestoofde sukade met stamppot, rookworst, Zaanse mosterd en jus € 18,50.

Nagerechten: Hangop: romige vanille hangop met gemarineerd rood fruit en boerenjongens € 6,50. Van Speyk cheescake: witte chocolade cheesecake op krokante bodem, met coulis van rood fruit € 6,50.