Gezellig koken in clubverband

  • Ben jij een enthousiaste kookliefhebber?
  • Wil je nog beter leren koken?
  • Dat wil zeggen, dat je zelf de handen uit de mouwen steekt .. 
  • dat je dit een keer per maand met een vaste groep doet …
  • in een ongedwongen sfeer in amsterdam ..
  • en dat je ook nog kunt kiezen tussen overdag of ‘s avonds:

Kom 3x proefkoken bij Cuisine Culinaire Amsterdam

Kookliefhebbers

Wij zijn een kookvereniging met 400 leden en bestaan ruim 45 jaar. We zijn een professionele organisatie, maar ook een hechte vereniging waar iedereen zijn handen uit de mouwen steekt. Wij zijn een vereniging van en voor enthousiaste kookliefhebbers die de eigen kookkunsten in een clubsfeer op een hoger niveau willen brengen.

Bij ons kook je één keer per maand (10x per jaar) een menu met een vaste groep van 18 leden (brigade), waarbij je al doende veel leert van de andere leden en de Chef. Wij hebben zowel mannen- als vrouwenbrigades waarbij er keuze is uit verschillende weekdagen, zowel overdag als ‘s avonds. Voor het hele jaar is per brigade al ruim van tevoren bekend op welke datum je kookt. Dat is wel zo makkelijk in verband met je privé agenda.

Waar?

De kooksessies vinden plaats in ons eigen pand, een oud pakhuis aan de Koggestraat, in hartje Amsterdam. Op steenworp afstand van het Centraal Station en daardoor uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Onze keuken en restaurantruimte

Onze professionele keuken, waar menig restaurant jaloers op is, is ruim opgezet en voorzien van professionele apparatuur, gerei en kookgereedschappen. We moeten er namelijk ook met 18 leden tegelijk kunnen koken.

Wat wordt er gekookt en gegeten?

Een maand lang wordt door iedere brigade hetzelfde maandmenu gekookt en daarna ook gezamenlijk gegeten in het aansluitende restaurant gedeelte. We zijn geen restaurant waar mensen van buiten kunnen dineren. Een menu bestaat uit minimaal vier tot vijf gangen met bijpassende wijnen. Kijk op de homepagina van onze website bij ‘huidig maandmenu’ en alle maandmenu’s om een indruk te krijgen van de menu’s en de bewerkelijkheid ervan.

De kookavond begint doorgaans om 18:00 uur en wordt begeleid door één van de leden, de “Chef”. De chef neemt de receptuur met de leden nog eens door. Hij/zij heeft vóór de betreffende kookavond de “chefsavond” bezocht, die ook maandelijks plaatsvindt voorafgaande aan de kook-maand. Op deze chefsavond wordt het menu voorgekookt, geproefd en waar nodig aangepast.

Vervolgens wordt de brigade in groepjes van drie ingedeeld die elk een van de doorgaans vrij bewerkelijke gerechten bereiden. Je kookt dus gezamenlijk met twee anderen één gerecht uit het menu. De chef loopt rond om indien noodzakelijk of gewenst aanvullende adviezen bij de bereiding te geven.

In de loop van de avond worden de gerechten met passende wijnen met de hele brigade gegeten en gedronken. Alvorens er wordt geproefd, wordt er geproost met de woorden ‘op de makers’. Vervolgens wordt er gediscussieerd over de gerechten en de combinatie met de wijnen. De leden zorgen daarna zelf voor het afruimen en schoonmaken van de werktafels en apparatuur, maar voor de afwas is er iedere avond vanaf 20.30 een professionele afwasser aanwezig. Hij of zij blijft ook de rest van de avond.

Na afloop van het diner (doorgaans rond 23:00 uur) wordt er gezamenlijk opgeruimd en toegezien dat de werkplekken schoon zijn. De afrekening van de drank met de leden wordt verzorgd door de penningmeester van de avond.

Hoe komen we iedere maand weer aan een menu en bijpassende wijnen?

Een menucommissie bedenkt de maandmenu’s, stelt receptuur samen en heeft als taak om het maken van de menu’s voor de brigades uitdagend en gevarieerd te houden. Een wijncommissie krijgt het beoogde menu door van de menucommissie. Zij gaan wijnen proeven en bepalen welke wijnen het beste bij het menu passen. De inkoop van alle ingrediënten, dranken en keukengerei wordt verzorgd door de vereniging.

Wat zijn de kosten?

Als aspirant-lid betaal je € 57 per keer voor het proefkoken. De contributie voor een jaar lang kookplezier (10x koken) bedraagt € 550,- voor de avond- en € 450,- voor de lunch-groepen. Het entreegeld bedraagt € 300,-. Jeugdleden tot 35 jaar betalen geen entreegeld.

De kosten voor de afwasser, wijnen en andere dranken zitten niet in bovenstaande kosten. Deze worden per brigade onderling afgerekend en zijn o.a. afhankelijk van gebruikte consumpties van het lid of de brigade. Een indicatie is ca. € 25,- p.p. per avond.

Ben je enthousiast geworden en wil je lid worden?

Het lidmaatschap van de CCA staat open voor zowel mannen als vrouwen. De minimumleeftijd is 21 jaar. Je kan je via de website of via een van de leden van de vereniging (voordracht) aanmelden om mee te koken als aspirant lid. Na drie keer meekoken heb je een goed beeld kunnen krijgen of je lid wilt worden. Zo ja dan bespreken de leden van de brigade, onder voorzitterschap van de chef, over het al dan niet voordragen van het aspirant-lid aan het bestuur als lid.

Meer informatie?

Je kunt ons ook mailen: secretaris@cc-amsterdam.nl
Koggestraat 9A • 1012 TA • Amsterdam

Aanmelden als aspirant lid

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Waarom wil je graag meekoken? Heb je al een voorkeur voor een avond? Ken je al andere leden?