Websites voor kookfanaten

Interessante websites met receptuur, instructievideo’s en kookwetenswaardigheden

Sites met een professionele achtergrond, mooie recepten én video’s:

Cheflix: https://www.cheflix.com/nl  (abonnement € 3,99/mnd, april 2024) “hier leer je thuis koken van de beste chefs ter wereld” met namen als Ron Blauw, Jacob Jan Boerma, Soenil Bahadoer en Bo Songvisava.

Foodtube: https://foodtube.nl de gratis patisserie en boulangeriesite van ons eigen onvolprezen lid Cees Holtkamp, die overigens al vele workshops bij ons heeft georganiseerd. Leuk trouwens om te zien hoe hij zijn kleindochter zijn bakgeheimen leert.

Gastronomix: https://gastronomix.com/nl een site van chefs voor chefs. Een betaalsite en prijzig, maar beslist de moeite waard.

Hanos FoodXperience: https:// www.hanos.nl/app/nl/foodxperience brengt nieuwe, seizoensgebonden receptuur, gemaakt door bekende chefs met uiteraard veel door Hanos verkochte producten.

Jules Cooking: https://www.julescooking.com/ van Jules Wiringa (inderdaad familie van én de bedenker van ons december 2023 menu)

Meesterlijk: https://meesterlijkvanrobert.nl de deels gratis, deels betaalsite van Robèrt van Beckhoven, meester patissier en meester boulanger, die prachtige recepten aanbied inclusief video’s en suggesties voor de diverse feestdagen.

Koppert Cress: https://www.koppertcress.com/nl website van deze producent van diverse cressen, vers gekiemde plantjes van 100% natuurlijke, aromatische planten. Wij gebruiken deze regelmatig als decoraties met smaak om onze gerechten op te leuken dan wel te vervolmaken. Ook op deze site staan prachtige recepten, uiteraard met gebruik van hun cressen. Overigens is op de groentenafdeling van de HANOS een A4-tje te krijgen met daarop de afbeeldingen van hun cress en de smaak die daarbij hoort inclusief suggesties voor gebruik bij wat voor gerecht. Vergelijk spijs-wijn combinatie.

Valderrama: https://www.valderrama.nl de site van Valderrama olijfolie met complexe recepten van topchefs.

 

Populaire sites waar professionals aan meewerken:

24Kitchen: https://www.24kitchen.nl/ met een keur aan Nederlandse én veel buitenlandse bekende chefs (Jamie Oliver, Nigella Lawson, Donna Haye etc.) Zeker geen moeilijke receptuur, maar leuk om te maken en smakelijk.

NJAM TV: https://njam.tv een Vlaamse site met veel Vlaamse sterrenchefs die er aan meewerken en zowel eenvoudige als meer ingewikkelde receptuur met video’s bieden. ( o.a. sterrenchef Peter Goosens).

Dagelijkse Kost: https://dagelijksekost.vrt.be met de receptuur en video’s van chef Jeroen Meus. Inmiddels heel veel recepten, eenvoudig, niet echt culinair, maar smakelijk.

Sites met een hoog educatief karakter:

De kookuniversiteit: https://kookuniversiteit.com ook weer een betaalsite waar 7 koks jou online kookles geven met video’s en meer zoals 15+ handige oefeningen die je direct thuis kunt toepassen. Hier leer je koken zonder recept!

Koken met Kennis: https://www.kokenmetkennis.nl een online platform om je beter en lekkerder te leren koken met video’s, recepten en achtergrondinformatie in blogs. Een website gemaakt door chef Eke Mariën en chemicus Jan Groenewold. Als je begrijpt wat er in je pannen gebeurt, word je vanzelf een betere kok en krijg je meer controle in de keuken. Zij maken in begrijpelijke taal de wetenschap van het koken inzichtelijk en laten zien hoe je de beste resultaten bereikt in je eigen keukenlab.

Le Cuisinier: https://www.le-cuisinier.nl het gratis initiatief (wel even registreren/aanmelden) van Jan Boeren bekend van de vele online cursussen (bordopmaak, ijsbereiding etc.) en naast maître van CC Purmerend, examinator bij de CCN ook de auteur van het binnenkort uit te komen boek “Ambachtelijk ijs in zeven lessen”.

En voor de hen die graag vega willen koken:

Vegamuze: https://vegamuze.be/ de one-women-business van Eveline, een vlaamse kok, die volledig gefocused is op vega. Zij organiseert naast catering en B2B, events en kookworkshops. Er zijn heel veel mooie vega recepten en zij geeft ook prachtige kookboeken uit.