Zo maak je gevogeltebouillon

Ingrediënten voor 1 liter:  1 stuk soepkip (liefst van een oudere soepkip met veel vlieguren), olijfolie, 1 teen knoflook 1 prei (alleen witte gedeelte), 1 ui, 1 stengel bleekselderij, 2 dl droge witte wijn, 2 laurierbladen, 1 takje tijm, 2 takjes dragon, 4 gekneusde witte peperkorrels foelie
Bereiding. Verhit de oliefolie in een grote pan en laat de gewassen en grof gesneden groeten al roerende een paar minuten zweten, schep de groente eruit en draai het vuur iets hoger, voeg in stukken gehakte kipdelen toe en laat zachtjes meebakken tot het vlees aan alle kanten gekleurd is. Blus af met de witte wijn, schraap het aanbaksel los en vul af met koud water. Voeg de groenten weer toe. Breng het geheel aan de kook en schep het schuim af dat komt bovendrijven. Voeg, zodra er geen nieuw schuim meer wordt gevormd, de tuinkruiden en peperkorrels toe. Laat de bouillon minstens 2 uur trekken; regel het vuur zodanig dat het oppervlak in beweging is zonder dat de bouillon echt borrelt. Giet de bouillon na het verstrijken van de bereidingstijd door een zeef en vervolgens door een met een natgemaakte passeerdoek beklede zeef. Laat afkoelen en verwijder het gestolde vetlaagje, of ontvet de warme bouillon door met keukenpapier het vet eraf te deppen.
Voor het gebruik in sauzen de bouillon na het ontvetten laten inkoken tot de gewenste sterkte.

Posted in: Keukentechnieken