Ingrediënten

KASTANJECRÈME BRULÉE

12 EIDOOIERS
4 EL KASTANJE SIROOP
250 GR KASTANJES
2 EL MAÏZENA
3 EL AHORNSIROOP
1 VANILLESTOKJE
1 CITROEN
1 ½ LT SLAGROOM

MASCARPONECRÈME

½ LT SLAGROOM
6 EL MASCARPONE
2 EL HONING

RIETSUIKER

Kastanjecrème brulée met mascarponecrème

Bereiding

Kastanjecrème brulée

Doe de kastanjes met vanillemerg en ahornsiroop in de Magimix. Voeg 2 eetlepels maïzena toe. Draai glad met wat water tot een crème. Breng op smaak met citroenrasp en citroensap. Klop de dooiers met kastanjesiroop los. Meng de slagroom en kastanjecrème door de dooiers. Verdeel de massa over soufflébakjes. Gaar de crème brulée 40 minuten au bain-marie in een oven van 150°C. Zet de bakjes in de koeling tot gebruik.

Mascarponecrème

Klop de slagroom schuimig. Voeg mascarpone en honing toe en klop tot stijf. Bewaar in de koeling

Eindbewerking en presentatie

Strooi een laagje rietsuiker over de crème brulée en brand deze tot karamel met de brander. Laat even staan tot de karamel krokant is. Leg een quenelle mascarponecrème op de crème brulée.

We drinken er bij

JULES TAYLOR, Sauvignon Blanc, late harvest. 2015

De tandartsen in de club zullen watertandend toezien op het smullen van de diverse leden bij dit flink besuikerde gerecht. Zoet en nog eens lekker zoet. Hier hebben we een wijn tegenover gezet die niet alleen zoet is, maar ook een schitterend zuurtje in de mond brengt. Een wijn uit Marlborough, Nieuw-Zeeland. Ook daar kunnen ze, wat ze in de buurt van Sauternes uit de aarde laten komen. Alleen in bijzondere jaren, die een lange tijd van droogte hebben gegeven,  laten ze hier de druiven hangen tot ze aangeraakt worden door de botrytis, die ervoor zorgt dat de druiven veel van hun waterig vocht verliezen en de suikers dominant worden. Maar… het is de Sauvignon Blanc, dus gelukkig blijft er genoeg frisheid van nature over. Nip en geniet. (Voor het slapen gaan de tanden 2 maal zo goed poetsen als normaal).