Ingrediënten

KOKKELS

2 KG KOKKELS
2 TENEN KNOFLOOK
1 SJALOT
4 TAKJES TIJM
2 BLAADJES LAURIER
1 FLES WITTE WIJN

SAUS

1 BOL KNOFLOOK
OLIJFOLIE
KOOKVOCHT VAN DE KOKKELS
125 GR BOTER

LINGUINI

300 GR BLOEM
3 EIEREN
1 EL OLIJFOLIE
1 TL ZOUT

PLATTE PETERSELIE

Linguini met kokkels

Bereiding

Kokkels

Fruit fijngesneden knoflook en sjalot in een beetje olie in een grote pan. Voeg tijm, laurier en witte wijn toe en breng aan de kook. Doe de kokkels erbij en roer regelmatig. Haal de kokkels direct uit de pan als ze opengaan. Haal de kokkels uit de schelpen en bewaar in de koeling. Zeef het kookvocht van de kokkels en geef door aan de saus.

Saus

Pel de knoflooktenen. Doe ze in een pannetje en zet onder in olijfolie. Verhit de olie tot het begint te pruttelen. Doe de pan in een oven van 100°C en laat 60 minuten garen. Haal de knoflooktenen uit de olie en wrijf door een zeef.
Bewaar de olie voor de volgende avond!
Kook het kookvocht van de kokkels met een eetlepel knoflookpuree in tot e helft. Snij de boter in kleine blokjes en klop ze een voor een door de saus. 

Linguini

Doe de ingrediënten in de Magimix en draai tot pastadeeg. Draai linguini van het deeg met behulp van de pastamachine. Kook de linguini gaar in gezouten water en spoel af in koud water.

Eindbewerking en presentatie

Verwarm de linguini in de helft van de saus. Verwarm de kokkels in de andere helft van de saus. Roer een eetlepel fijngesneden peterselie door de linguini. Draai met een vork een nestje linguini en plaats op de borden. Verdeel de kokkels en saus over de linguini.

We drinken er bij

Tramin Alto Adige Sauvigon Blanc

Bij dit mooie simpele kokkelgerecht, waar de zee je bord uitstijgt, past deze elegante Sauvignon Blanc uit de hoge bergen van Noord Italië (alto Adige). Tot 500 meter hoogte staan de stokken en zorgen voor de ‘gebottelde berglucht’. Kalk, klei en gravel zorgen mede voor frisheid en mineraliteit. Explosie voor de smaaksensoren in de mond. De druiven worden meteen na de oogst voorzichtig geperst en daarna in stalen tanks gedaan. De most gist bij een gecontroleerde temperatuur van 18°C en ondergaat geen malolactische gisting. Een verkwikkend frisse witte wijn met licht aromatische geuren als passievrucht, brandnetel en vlierbloesem. Frisse zuren, goed sappig en elegant.