Ingrediënten

WATERMELOEN

1,5 KG WATERMELOEN (PITLOOS)
OLIJFOLIE
MALDONZOUT

TOMATENJAM

1 ½ KG TOMATEN
3 TENEN KNOFLOOK
75 GR OLIJFOLIE
75 GR BOTER
75 GR SUIKER
2 TL KANEEL

FETA

450 GR FETA

COEUR DE BOEUF

5 COEUR DE BOEUF
OLIJFOLIE
BALSAMICO

CROUTONS

ZUURDESEMBROOD

BASILICUM CRESS

Watermeloentartaar

Bereiding

Watermeloen

Schil de watermeloen en snij in stukken. Vacuummeer de watermeloen en leg in koeling. Vlak voor het opdienen de meloen in tartaar snijden en op een zeef laten uitlekken. Breng op smaak met olijfolie en Maldonzout.

Tomatenjam

Snij de tomaten in stukken. Snij de knoflook in dunne plakjes. Fruit de knoflook zachtjes goudbruin in olijfolie. Voeg de tomaten, boter, suiker en kaneel toe en laat zachtjes pruttelen tot jam consistentie. Zeef de tomatenjam en breng op smaak met zout en peper.

Feta

Dep de feta droog en hak tot een grof kruim.

Coeur de boeuf

Snij de coeur de boeuf in plakken van 1 cm. Marineer de plakken in olijfolie en balsamico.

Croutons

Snij de korsten van het brood en snij in dobbelstenen van 1 cm. Bak de croutons in olijfolie goudbruin en bestrooi met wat zout.

Eindbewerking en presentatie

Steek de coeur de boeuf uit met een ring van 8-10 cm. Smeer wat tomatenjam hierop. Leg de plak onder in de ring en duw hier 2 cm watermeloentartaar op. Strijk glad en verdeel een laagje feta hierop.
Leg de torentjes midden op de borden en versier met croutons, basilicum cress en een lepel olijfolie.

We drinken er bij

Villa Wolf – Pinot Noir Rosé uit de Pfalz

Bij het zoet van de watermeloen en tomaten kozen we deze rosé. Alleen de feta gaat niet voor 100% samen, maar de rest is een uitstekend huwelijk.
De blauwe druivensoort Pinot Noir staat aan de basis van deze sympathieke rosé. De druiven krijgen een heel korte inweektijd zodat er een mooie zalmrose kleur ontstaat. Daarna worden ze zachtjes geperst. Vervolgens vindt er een koele vergisting plaats om zoveel mogelijk fijne, fruitige geuren en smaken te behouden.
Dit in 1756 in de Pfalz opgerichte domein behoorde twee eeuwen lang tot de toonaangevende wijnbedrijven van de streek. Na een periode van terugval was het wijnwervelwind Ernst Loosen die in 1996 de wijngaarden en wijnproductie overnam, een frisse bries door het bedrijf blies en de naam Wolf weer in het kwaliteitsdaglicht plaatste. Hij werd eerder uitgeroepen tot “Beste Wijnmaker” van Duitsland. De Pfalz regio is gelegen tussen het Haardt gebergte en de Rijn, net ten noorden van de Franse Elzas en is zo tegen de Atlantische invloeden beschermd. Door deze beschermde ligging is het één van de warmere en drogere wijngebieden van Duitsland. Om de kwaliteit van de wijngaarden en het druivenmateriaal hoog te houden, ligt de nadruk op duurzame wijnproductie. Dit alles in combinatie met de ondergrond van verweerd zandsteen, brengt pure, smaakvolle, rijk fruitige en mooi mineralige wijnen voort die de authenticiteit van het Pfalz terroir presenteren.