Ingrediënten

WITLOF

15 STRONKEN WITLOF

KAASCRÈME

VOCHT VAN WITLOF
GEVOGELTEFOND
5 DL MELK
15 GR AGARAGAR
300 GR COMTÉ

BUIKSPEK

4 SPEKLAPPEN

LAK

5 DL DEMI GLACE
2 EL SOJASAUS
2 STENGELS CITROENGRAS
10 CM VERSE GEMBER
1 TL 5-SPICE POEDER
2 EL APPELSTROOP
2 TENEN KNOFLOOK

KWARTELEITJES

30 KWARTEITJES

SERANOHAM

8 PLAKKEN SERANOHAM

SAUS

5 DL GEVOGELTEFOND
5 PLAKKEN GEKOOKTE HAM
MESPUNT XANTANA

HAMCRUMBLE

5 PLAKKEN GEKOOKTE HAM

RUCOLA CRESS
MALDON ZOUT

Witlof met ham en kaas

Bereiding

Witlof

Verwijder lelijke blaadjes van de witlof. Kruid de witlofstuiken met peper en zout en bak rondom lichtbruin in een grote pan in ruim boter. Voeg 5 dl water toe en laat 45 minuten afgedekt met een stuk bakpapier in een oven van 150°C verder garen. Haal de witlof voorzichtig uit de pan en leg op een geperforeerde gastroplaat. Leg een tweede gastroplaat op de witlof en zet twee pannen met water op de tweede plaat. Vang het vocht op en geef door aan de kaascrème. Vlak voor het opdienen de witlof om en om mooi bruin bakken in wat boter.

Kaascrème

Leng het vocht van de witlof aan met gevogeltefond tot 5 dl. Breng melk en witloffond aan de kook en voeg agaragar toe en laat 2 minuten goed doorkoken. Roer de geraspte Comté door tot alles opgelost is en laat afkoelen tot gel in de koeling. Draai de gel tot crème in de Magimix en doe over in een spuitzak.

Buikspek

Breng speklappen in wat water aan de kook en laat 30 minuten zeer langzaam garen. Haal uit het water en dep droog. Doe de speklappen met lak in een pannetje en gaar verder in een oven van 150°C.

Lak

Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen en zeef de saus. Laat inkoken tot stroperig.

Kwarteleitjes

Doe de kwarteleitjes in de sous vide bak en gaar ze 30 minuten op 63°C. haal de eitjes uit het water en breek ze in een bekken.

Seranoham

Verspreid de plakken Seranoham over een gastroplaat en verwarm kort met de gasbrander direct voor het opdienen.

Saus

Breng de gevogeltefond met de plakken ham aan de kook en haal van het vuur. Laat 10 minuten infuseren en zeef de saus. Voeg Xantana toe met behulp van de staafmixer tot een licht gebonden saus (Xantana heeft tijd nodig om te binden; dus niet te veel gebruiken).

Hamcrumble

Leg de plakken gekookte ham op keukenpapier op een gastroplaat en laat 45 minuten drogen in een oven van 120°C. Laat afkoelen en snij/hak tot een crumble.

Eindbewerking en presentatie

Leg een stronk witlof op de borden. Spuit hoopjes kaascrème rondom en op de witlof. Leg stukken buikspek en kwarteleitjes op de borden en versier met stukjes Seranoham en theelepeltjes hamcrumble. Doe een vlokje Maldon op de eitjes. Schenk een beetje saus op de borden. Verdeel de cress over het geheel.

We drinken er bij

RIVES-BLANQUES CHARDONNAY ODYSSEE 2018

Bij deze variatie op het klassieke gerecht van witlof hebben we een wijn gekozen die te vergelijken is met de top Bourgognes, maar dan uit Limoux. Volgens Jancis Robinson

Misschien wel het beste domein van Limoux. Zoals Master of Wine Jancis Robinson schreef: “Buiten de Bourgogne is Limoux waarschijnlijk het meest geschikte gebied om mooie chardonnaywijnen te maken.” De ‘Cuvée Odyssée’ van Château Rives-Blanques werd door haar zelfs vergeleken met de wijnen uit Meursault en Puligny-Montrachet.
Het op 350 meter hoogte gelegen Château Rives-Blanques omvat ruim 20 hectare aan wijngaarden.
De chardonnaydruiven voor de Odyssée zijn gemiddeld 30 jaar oud en worden handmatig geoogst en geselecteerd. Vervolgens gist en rijpt de wijn ‘sur lie’ in Franse eikenhouten vaten, waarvan 12% nieuw is. Elke twee weken vindt er battonage plaats gedurende vier maanden. De wijn is rijk aan aroma’s van citrus, appel, ingetogen exotisch fruit en bloesem. In de smaak vinden we sappig citrusfruit, tonen van brioche, hazelnoot en een boterig vetje. “Je zou er graag het dubbele voor hebben betaald als er Puligny op het etiket had gestaan,” zegt Jancis Robinson over deze cuvée. Een wijn met een mooie frisheid en een goede ‘bite’.
(De Nederlandse bankier Jan Panman en zijn half Engelse vrouw Caryl kochten dit domaine aan de voet van de Zuid-Franse Pyreneeën in 1999)