De Cuisine Culinaire Amsterdam

Wij zijn een kookvereniging zonder winstdoelstelling en zijn in 1978 opgericht. De CCA is geen trendy kookclubje, maar een professionele organisatie. Wij zijn ook geen kookschool, er wordt ook geen lesgegeven, je steekt zelf de handen uit de mouwen.

Hoe ziet een lidmaatschap eruit?

Als je lid wordt van onze vereniging kook je één keer per maand een menu met een vaste groep van 18 leden (brigade), waarbij je al doende veel leert van de meer ervaren leden en in het bijzonder van de Chef. Wij hebben zowel mannen- als vrouwenbrigades waarbij er voor jou keuze is uit verschillende weekdagen, zowel overdag als s ’avonds. In juli en augustus wordt er niet gekookt. Voor het hele jaar is per brigade al ruim van tevoren bekend op welke datum je kookt. Dat is wel zo makkelijk in verband met jouw agenda.

Waar vinden de kooksessies plaats?

De kooksessie vinden plaats in ons eigen pand, een oud pakhuis aan de Koggestraat, in hartje Amsterdam. Op steenworp afstand van het Centraal Station en daardoor uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Onze professionele keuken, waar menig restaurant jaloers op is, is ruim opgezet en voorzien van professionele apparatuur, gerei en kookgereedschappen. We moeten er namelijk ook met 18 leden tegelijk kunnen koken.

Wat wordt er gekookt en gegeten?

Een maand lang wordt door iedere brigade hetzelfde maandmenu gekookt en daarna ook gezamenlijk gegeten in het aansluitende restaurant gedeelte. We zijn dus geen restaurant waar mensen van buiten kunnen dineren. Een menu bestaat uit minimaal vier tot vijf gangen met bijpassende wijnen.

Het verloop van de kookavond

De leden hebben het vaste maand menu al van tevoren kunnen lezen op de website van de Cuisine. Kijk op de homepagina van onze website bij ‘huidig maand menu’ en ‘alle maandmenu’s om een indruk te krijgen van de menu’s. De kookavond begint doorgaans om 18:00 uur en wordt begeleid door één van de leden, de “Chef”. De chef neemt de receptuur met de leden nog eens door. Hij/zij heeft vóór de betreffende kookavond de “chefsavond” bezocht, die ook maandelijks plaatsvindt voorafgaande aan de kook-maand. Op deze chefsavond wordt het menu voorgekookt, geproefd en waar nodig aangepast.

Vervolgens wordt de brigade in groepjes ingedeeld die elk een van de doorgaans vrij bewerkelijke gerechten bereiden. Het is in veel brigades gebruikelijk dat een van de leden bij toerbeurt de sommelier is en de tafel dekt De chef loopt rond om indien noodzakelijk of gewenst aanvullende adviezen bij de bereiding te geven.

Gebruikte keukenspullen worden tussendoor door de leden voorgespoeld in de naast de keuken gelegen spoelkeuken. In de loop van de avond worden de gerechten met passende wijnen uitgeserveerd aan de leden zelf. Vervolgens wordt er gediscussieerd over de gerechten en de combinatie met de wijnen. De leden zorgen daarna zelf voor het afruimen en schoonmaken van de werktafels en apparatuur, maar voor de afwas is er iedere avond vanaf 20.30 een professionele afwasser aanwezig. Hij of zij blijft ook de rest van de avond’.

Na afloop van het diner (doorgaans rond 23:00 uur) wordt er gezamenlijk opgeruimd en toegezien dat de werkplekken schoon zijn. De afrekening van de (sterke) drank, koffie en thee met de leden wordt verzorgd door “de penningmeester van de avond”.

Menucommissie

De vereniging heeft een menucommissie ingesteld. Deze commissie bedenkt de maandmenu’s, stelt receptuur samen en heeft als taak om het maken van de menu’s voor de brigades uitdagend en gevarieerd te houden. Dat vraagt veel van de commissieleden: keuze van receptuur, menusamenstelling, ingrediënten, bereiding maar vooral ook originaliteit. Ze moeten voor alle leden toch steeds weer voldoende uitdaging in de menu’s verwerken.

Wijncommissie

De wijncommissie krijgt het beoogde menu door van de menucommissie. Zij maken een keuze voor een van de wijnzaken met wie de CCA zaken doet en gaan wijnen proeven om te bepalen welke wijnen het beste bij het menu passen.

De chefsavond

Op de chefsavond wordt het maandmenu voorgekookt door de chefs geproefd met de wijnen erbij. Waar nodig worden nog kleine aanpassingen gemaakt. Van het definitieve menu en de receptuur wordt  een receptenboekje gemaakt. Dit boekje krijgen alle leden op hun kookavond. Menu’s en receptuur worden ook op de website (Cuisine Culinaire Amsterdam) gepubliceerd zodra ze bekend en definitief zijn. De inkoop van alle ingrediënten, dranken en keukengerei wordt verzorgd door de vereniging.

Kokskleding

Ieder lid is op de kookavond verplicht om kokskleding te dragen. Deze omvat een buis (jasje) en een schort (sloof). Ook een eigen theedoek hoort tot de standaarduitrusting. Elk lid koopt en onderhoudt zijn eigen kleding. De CCA heeft goede adressen voor de kleding.

Wat zijn de kosten?

De contributie wordt jaarlijks vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering. Wordt men lid van de CCA in de loop van het jaar dan zal de contributie naar rato worden berekend. Vervolgens betaalt men per jaar, hetgeen in één of twee termijnen kan geschieden. De contributie bedraagt € 550 voor de avond- en € 450 voor de lunch groepen. Het entreegeld bedraagt € 300,-. Op verzoek kan dit eventueel voldaan worden in 2-jaarlijkse termijnen. Ieder (nieuw) lid dient het Huishoudelijk Reglement en het Keuken Reglement te kennen zoals dit te lezen is op de site van de CCA.

Kosten voor de afwas, wijnen e.a. dranken

De kosten voor de afwasser, wijnen en andere dranken zitten niet in bovenstaande kosten. Deze worden per brigade onderling afgerekend en zijn o.a. afhankelijk van het drankgebruik van het lid of de brigade. Een indicatie is ca. € 25,– p.p. per avond.

Wat doet de CCA nog meer?

DE CCA heeft een redactiecommissie. Leden ontvangen vier keer per jaar het magazine “Van de Kook”. Deze door een ervaren redactieteam samengestelde uitgave is naast verenigingsnieuws voorzien van interessante artikelen en wetenswaardigheden over eten en drinken.

De activiteitencommissie verzorgt jaarlijks diverse activiteiten die te maken hebben met onze hobby. Dit doen zij zowel in onze eigen pand als met culinaire uitstapjes. De leden kunnen daar tegen betaling van de kosten aan deelnemen. Deze evenementen en mededelingen van het bestuur worden in nieuwsbrieven aangekondigd.

Koksrangen

Onze hobby kookwereld kent naast de leden zonder rang, drie belangrijke rangen : Chef de Cuisine, Maître de Cuisine en Grand Maître de Cuisine. Voor de titel Maître en Grand Maître
moet een zwaar examen worden afgelegd. Ook de Chef de Cuisine wordt geacht zijn bekwaamheden te bewijzen tijdens een examen. De examens worden afgenomen onder auspiciën van de Cuisine Culinaire Nederland en zijn strikt gereglementeerd.

Momenteel hebben wij meer dan 400 leden verdeeld over 27 brigades. De brigades koken tien keer per jaar. In juli en augustus zijn we gesloten. Er zijn lunch- en avond brigades voor zowel vrouwen als mannen.

Lid worden?

Het lidmaatschap van de CCA staat open voor zowel mannen als vrouwen. De minimum leeftijd is 21 jaar. Een ieder kan zich via de website of via een van de leden van de vereniging (voordracht) aanmelden om mee te koken als aspirant lid. Na drie keer meekoken bij een brigade stemmen de leden van de kookbrigade, onder voorzitterschap van de chef, over het al dan niet voordragen van het aspirant-lid aan het bestuur als lid.

Beschikbare plaatsen: Het gaat momenteel goed met de aanwas van nieuwe leden waardoor we s’avonds nog weinig plek hebben in de vrouwen – of gemengde brigades, een situatie die we proberen te verbeteren. Een globaal overzicht van beschikbaarheid, alhoewel dynamisch, is als volgt:
Mannen: Dinsdag, Woensdag, Donderdag en Vrijdagavonden variërend door de maand en de eerste Vrijdag van de maand voor middag koken
Dames: alleen enkele plaatsen op de Zondagavond (en in de lunchgroep).

Wij hopen dat deze informatie nuttig is voor je en dat je enthousiast bent geworden om (aspirant) lid te worden van onze vereniging. Dat kan. Klik dan hier.