Ingrediënten
PIPERADE
2 rode paprika`s
2 gele paprika`s
2 oranje paprika`s
2 el extra vierge olijfolie
2 el gehakte knoflook
500 g gele ui
1 kg tomaten
3 takjes tijm
3 takjes bladpeterselie
2 laurierbladen
zout
GROENTEN
2 groene courgettes (300 g)
2 Japanse aubergines (300 g)
2 gele courgettes (300 g)
6 Roma-tomaten
1/2 tl knoflook
2 tl olijfolie
½ tl tijmblaadjes
Zout, zwarte peper
VINAIGRETTE
4 el extra vierge olijfolie
1 el balsamicoazijn
Diverse verse kruiden (tijmbloemen, kervel, tijm)
zout, zwarte peper
GARNITUUR
Maldon zout
Bereiding
PIPERADE
Verwijder van de paprika’s alle zaadlijsten en zaadjes.
Plisseer de tomaten, verwijder de zaden.
Bewaar het sap.
Snij de ui en paprika’s brunoise.
Bak de uien en knoflook 5 minuten in olijfolie. Voeg daarna de tomaten, hun sap, tijm, peterselie en laurierblad toe. En bak nog 10 minuten tot zacht.
Voeg de gesneden paprika toe en laat ze zacht worden.
Verwijder de laurierbladen en breng op smaak met wat zout.
GROENTEN
Snij de courgettes, aubergine en tomaten in plakjes van 2 mm. Snijd ze uit met een ring van 5-6 cm
Hak de knoflook fijn.
Bewaar 4 el piperade-mengsel en verdeel de rest over de bodem van een kleine gastrobak.
Verwarm de oven voor op 180 gr C.
Maak 15 torentjes van de groenten-rondjes
Meng knoflook, olie en tijmblaadjes in een kom en breng op smaak met peper en zout. Strooi over de groenten.
Dek de gastrobak af met folie of bakpapier. Zet in de oven en geef deze 50% stoom.
Bak tot de groenten gaar zijn wanneer ze worden getest met een schilmesje, ongeveer 30 minuten.
Verwijder de folie en bak nog 15 minuten. (Dek lichtjes af met folie als het bruin begint te worden.)
Als er overtollige vloeistof in de gastrobak zit, zet hem dan op middelhoog vuur op het fornuis tot het is ingekookt.
VINAIGRETTE
Meng voor vinaigrette de bewaarde piperade, olie, azijn, kruiden en zout en peper naar smaak in een kom.
PRESENTEREN
Verhit voor het serveren de grill en leg de groenten eronder tot ze lichtbruin zijn.
Leg ieder torentje heel voorzichtig met een spatel op het bord.
Sprenkel de vinaigrette rond het bord en voeg een beetje Maldon zout toe