Ingrediënten
APPELSMORT
1,5 kg grote appels (Jonagold)
90 g suiker
1,5 tl kaneel
1,5 borrelglaasjes rum
120 g krenten
120 g rozijnen
1,5 el custardpoeder
60 g hazelnoten, licht geroosterd en fijngehakt
1,5 el abrikozenmoes
STRUDELDEEG
160 ml warm water
30 g zonnebloemolie
1 tl citroensap
290 g patentbloem
Snufje zout
STRUDEL
Reserve: 4 vellen Filodeeg van 40 x 50 cm
Verkruimelde lange vingers
300 g boter
VANILLE-IJS
3 dl melk
3 dl slagroom
120 g suiker
1 vanillestokje
110 g eidooier (pak)
snufje zout
GARNITUUR
Geslagen room
Bereiding
APPELSMORT
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne partjes.
Doe alle ingrediënten voor de appelsmort in een pan met dikke bodem, schep het mengsel goed om en laat het al roerend, 10 minuten smoren.
Laat afkoelen.
STRUDELDEEG
Meng het water met de olie en het citroensap in een kom en voeg het zout toe.
Roer de helft van de bloem er doorheen, als dit helemaal goed gemengd is, voeg de rest van de bloem toe. Kneed het zeker 10 minuten in de Kitchenaid.
Leg de deegbal dan op een bebloemd werkblad en kneed het met de hand nog 10 minuten krachtig door. Het deeg moet heel soepel worden en niet meer kleverig zijn.
Vet een kom in met een beetje olie en leg de deegbol erin. Dek af met plastic folie en laat 1 uur, op kamertemperatuur, rusten.
Rol het deeg met een deegroller zo dun mogelijk uit. Leg de plak deeg op een met bloem bestoven schone theedoek. Ga met je handen tussen de theedoek en het deeg en rek het deeg met je handen zover mogelijk op tot het bijna doorschijnend. Dat gaat het beste als er van twee kanten (dus door twee personen) wordt getrokken. Maal er een plak van 50 x 60 cm van.
Mocht het niet lukken om een mooi Strudeldeeg te maken, gebruik dan het filodeeg in plaats daarvan.
STRUDEL
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Maak 4 strudels:
Smeer het deegvel of filodeeg, gelegen op een licht bebloemde theedoek, in met boter, zorg dat er boter overblijft, en bestrooi het licht met de verkruimelde lange vingers. Leg ¼ van de appelsmort op een rand van de lange kant. Rol voorzichtig, door de doek op te tillen aan de appelsmort-kant, een rol van het deeg, tot er ongeveer 5 laagjes te zien zijn. Snijd de rol in tweeën en leg de twee stukken op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in 10 minuten goudgeel in de voorverwarmde oven.
VANILLE-IJS
Breng melk, slagroom, de helft van de suiker en de vanillestokjes aan de kook.
Klop de dooiers met de andere helft van de suiker tot crème. Giet al roerend de hete melk en een snuifje zout bij de dooiers.
Verhit al roerend de massa tot 75°C en giet direct door een zeef. Draai er ijs van in de ijsmachine en maak er quenelles van.
Bewaar in de quick freezer op -18 gr C.
PRESENTEREN
Haal de appelstrudel uit de oven, smeer de bovenkant in met de resterende gesmolten boter en strooi er poedersuiker over.
Snijd in mooie porties. Serveer met het vanille-ijs dat op een dotje geslagen room wordt gelegd.