Aardappel “cannelloni” met aubergine

IMG_20160818_204641

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

AARDAPPEL

3 GROTE LANGE AARDAPPELS

BOTER

AUBERGINE

2 AUBERGINES

250 GR UIEN

2 TENEN KNOFLOOK

SPINAZIE

1 KG SPINAZIE

KARDEMOMOLIE

2 DL ZONNEBLOEMOLIE

50 GR KARDEMOMPEULEN

WORTELSAUS

1 KG WINTERWORTELS

WE DRINKEN ERBIJ:

Chenin Blanc 2015, Nabijgelegen, Wellington

Aardappel

Schil de aardappels en snij in lange plakken op stand 3 op de snijmachine. Kwast de plakken in met gesmolten boter en leg op bakpapier. Bak de plakken 5 minuten in een oven van 175°C tot ze zacht zijn.

Aubergine

Schil de aubergines en snij in kleine dobbelsteentjes. Meng met enkele eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Rooster de blokjes goed gaar in een oven van 175°C in ongeveer 15 minuten. Snipper de uien en fruit i olijfolie samen met de gesnipperde knoflook tot de ui mooi karamelliseert. Meng aubergine en uien en breng op smaak met zout en peper.

Leg 2 aardappelplakjes overlappend naast elkaar en verdeel wat aubergine hierop. Rol strak op tot een “cannelloni” en leg op een geoliede bakplaat met de vouwrand naar beneden. Bak de cannelloni af in een oven van 250°C tot goudbruin.

Spinazie

Was de spinazie en verwijder de dikke stelen. Roerbak de spinazie kort in olie en laat uitlekken over een zeef. Breng op smaak met zout en peper.

Kardemomolie

Rooster de kardemompeulen tot ze beginnen te geuren. Doe olie en kardemom in de Magimix en draai glad. Giet over in een beker en laat de kardemompulp bezinken. Schenk de olie af.

Wortelsaus

Maak sap van de wortels. Breng het sap aan de kook en laat tot de helft inkoken. Doe de wortelsap in de blender en voeg al draaiend de kardemomolie toe tot een saus ontstaat. Breng op smaak met zout.

Eindbewerking en presentatie

Leg een pluk spinazie midden op de borden en hierop een cannelloni. Verdeel wat scheuten over de cannelloni en lepel wat saus rondom.

Bij de aardappel cannelloni met aubergine en spinazie past deze mooie Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Het is een krachtige wijn, die over de eerder gedronken Viognier heen gaat. De wijn heeft een mooi zoetje, dat ook weer de opmaat vormt voor de volgende wijn.De Nabijgelegen Chenin Blanc Barrique wijnen komen van koele hellingen die op het zuiden gericht zijn, dus van de zon af, 220 meter boven zeeniveau. De druiven zijn met de hand geplukt. Omdat de Chenin Blanc erg gevoelig is voor te hoge temperaturen, zijn de druiven in de koelere, vroege uurtjes geoogst en direct naar de kelders gebracht. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het fruit in de druiven optimaal bewaard blijft.