Aardbeien met borstplaat

Aardbeien met borstplaat

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

5

AARDBEIEN
3 DOZEN AARDBEIEN
SUIKER

BORSTPLAAT
400 GR SUIKER
160 GR SLAGROOM
80 GR WATER
2 VANILLESTOKJES
80 GR FONDANT

YOGHURT
1 LT GRIEKSE YOGHURT
RASP VAN 3 SINAASAPPELS
ZOUT
ZWARTE PEPER

WE DRINKEN ERBIJ:
TOSO BRACHETTO
PIEMONTE

Aardbeien
Snijd het kroontje met een klein stukje van de bovenkant en snijd de aardbeien in tweeën of vieren, afhankelijk van de grootte. Breng de kroontjes met wat suiker en water aan de kook en laat zachtjes inkoken tot een stroopje. Zeef de stroop door een fijne zeef in een kom maar druk de inhoud van de zeef niet uit zodat het stroopje helder blijft en laat het afkoelen. Meng vlak voor het serveren de aardbeien en het stroopje door elkaar.

Borstplaat
Schraap het merg uit de vanillestokjes. Kook suiker, slagroom, vanillemerg en water in een hoge pan tot precies 114°C. Maak regelmatig de randen van de pan schoon met een nat kwastje. Doe de fondant in een ruime kom en voeg de hete suikerstroop toe. Roer met een spatel tot het gaat greinen (dat wil zeggen een korrelige structuur krijgt). Stort de massa op een gastroplaat en laat afkoelen. Breek de borstplaat en kleine stukjes.

Yoghurt
Breng de yoghurt op smaak met sinaasappelrasp en zout.
Eindbewerking en presentatie
Smeer een cirkel yoghurt op een bord met een lepel; leg hier stukjes borstplaat op en daarop een laagje aardbeien. Lepel de aardbeienstroop die in de kom achterblijft langs de rand van het bord. Draai er royaal zwarte peper over uit de molen.

Wijn

Rode dessertwijn gemaakt van Brachetto druiven. Deze rode zoete dessertwijn ondergaat een vergisting van ongeveer een maand op lage temperatuur in afsluitbare roestvrijstalen cuves, waardoor het koolzuur dat bij de alcoholische gisting vrijkomt, oplost in de wijn. Bij 6,5% alcohol wordt de wijn gekoeld en gefilterd om verder gisten te voorkomen en dus restsuiker achter te laten. Een en ander resulteert is een roze-rode kleur. In de geur veel fruit (aardbei en framboos) en bloemetjes (rozen) met lichte gistaroma’s. In de mond frizzante (licht bruisend) en mild zoet met veel frisheid en een laag alcoholgehalte. Saufen!!!