Avocadotaartje met coquille

Avocado taartje met coquille

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

AVOCADO

6 AVOCADO’S

SLAGERSFOLIE

BLADERDEEG

8 PLAKJES BLADERDEEG

 

COQUILLES

15 COQUILLES

 

TOMATENDRESSING

300 GR TOMATEN

1/2 TEEN KNOFLOOK

2 EL RODE WIJNAZIJN

50 ML OLIJFOLIE

2 BAKJES BORAGE CRESS

2 BAKJES RUCOLA CRESS

2 BAKJES LIMON CRESS

WE DRINKEN ERBIJ

: Gayda Cépage Viognier 2015

Avocado’s

Snijd de avocado’s in plakjes, leg ze strak tegen elkaar aan en leg ze tussen slagersfolie. Rol de avocado uit met een deegroller zodat de dikte overal gelijk is (ongeveer 5mm).

Bladerdeeg

Halveer de plakjes bladerdeeg en prik overal in met een vork. Leg de plakjes bladerdeeg op een bakplaat en bak ze 15 minuten af in een oven van 200°C tot goudbruin. Laat het deeg afkoelen.

Coquilles

Dep de coquilles droog en snij in drieën. Smeer licht in met wat olijfolie en rooster de coquilles om en om in een droge pan. Kruid na met zout en peper.

Tomatendressing

Ontvel de tomaatjes en verwijder de zaadjes. Doe de tomaten met knoflook en azijn in de blender en draai glad. Voeg olijfolie geleidelijk toe terwijl de machine draait en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat water toe als de dressing te dik wordt.

Eindbewerking en presentatie

Plaats een plak avocado op een de rechthoek bladerdeeg en schik de coquilles dakpansgewijs op de avocado. Versier met wat cress en druppel de tomatendressing rondom. Bij het avocadotaartje met de coquille is deze viognier een zalige combinatie. Domaine Gayda werd in 2003 opgericht en heeft zich binnen 10 jaar onder de beste domeinen van de Languedoc geschaard. Alle wijngaarden worden biologisch bewerkt en de rendementen worden lager dan gemiddeld gehouden. Inmiddels stapelen de onderscheidingen zich op, met als hoogtepunt de verkiezing van ‘Beste witte wijn van Nederland’ voor de Viognier 2009 op het Proefschrift Wijnconcours. Het druivenmateriaal is afkomstig van drie verschillende locaties. Zo komt het grootste deel uit La Livinière (kalksteen) en zijn er wijngaarden in de Côteaux du Languedoc (klei-kalk) en Roussillon (leisteen). Juist deze diversiteit geeft de wijn extra complexiteit. Hij heeft een boeket met limoen, perzik, abrikoos en acacia bloesem. In de smaak is de wijn elegant, breed en prachtig in balans. Zijn directe frisheid doet hem meer dan ooit tevoren denken aan viognier uit de Noord-Rhône.