Brie en wortel

20151105_231458

 

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

BRIECRÈME

250 GR BRIE DE MEAUX
125 ML SLAGROOM
125 ML MELK
2 GR XANTANA

BRIE-IJS
300 GR BRIE
150 ML MELK
40 GR CRÈME FRAICHE
100 GR INVERTSUIKER
1 GR XANTANA

WORTELPUREE
1 KG GELE WORTEL
CAHRDONNAY AZIJN
XANTANA

WORTELCHIPS
2 WORTELS
100 GR WATER
100 GR SUIKER
HONNY CRESS

WE DRINKEN ERBIJ:

Briecrème

Snijd de brie in stukjes. Breng melk, slagroom de brie aan de kook en roer tot de kaas is opgelost. Klop de Xantana door de massa met een staafmixer. Laat afkoelen en doe over in een spuitzak en laat verder afkoelen.

Brie-ijs

Kook melk met trimoline en haal van het vuur. Snij brie in stukjes en pureer met crème fraiche en hete melk met de staafmixer. Voeg Xantana toe en breng op smaak met citroensap en zout. Zeef de massa en draai er ijs van met de ijsmachine.

Wortelpuree

Schil de wortels. Maak van de helft van de wortels sap met behulp van de sapcentrifuge. Snijd de andere helft van de wortels klein en kook ze zeer gaar in de wortelsap. Giet de wortels af en kook de wortelsap in tot stroperig. Pureer de wortels met ingekookte wortelsap en een mespuntje Xantana tot een gladde puree. Breng op smaak met azijn en zout.

Wortelchips

Schil de wortels. Maak een siroop van water en suiker. Snij lange zeer dunne repen van de wortels met de snijmachine en bedek ze met siroop. Leg de slierten op bakpapier en droog ze in een oven van 100°C tot krokant.

Eindbewerking en presentatie

Smeer twee eetlepels wortelpuree uit op een bord. Leg hierop een bolletje brie-ijs. Versier de borden met toefjes briecrème en wortelchips. Decoreer met Honny cress.

WIJN

Zie hoofdgerecht.