Couscous pannacotta met sinaasappel en munt

5web

Ingredienten voor 15 personen

PANNACOTTA

200 GR COUSCOUS

220 GR KOKEND WATER

100 GR SUIKER

250 GR YOGHURT

1 BLAADJE GELATINE ENKELE MUNT BLAADJES

SINAASAPPELSAUS

10 SINAASAPPELS

250 GR SUIKER

 

MUNTSIROOP

1 BOS MUNT

100 GR BABY SPINAZIE

1 DL SIROOP (1 OP 1) 1

EL ZONNEBLOEMOLIE

CHOCOLADE TUILLE

100 GR BOTER

2 EIWITTEN

2 EL POEDERSUIKER

2 EL MAÏZENA

1 EL CACAO KLEINE BLAADJES MUNT

WE DRINKEN ERBIJ:

Muscat de St Jean de Miner-vois. Paul Mas

Pannacotta

Laat de gelatineblaadjes in koud water wellen. Breng water aan de kook; giet over de couscous en laat 10 minuten afgedekt staan. Roer de couscous los met een vork. Verwarm de helft van de yoghurt met suiker en los de gelatine erin op. Doe de andere helft van de yoghurt met de muntblaadjes in de blender en draai glad. Meng alles door elkaar en doe over in 15 kleien ringen. Laat de pannacotta opstijven in de koeling.

 

Sinaasappelsaus

Snij de boven- en onderkant van de sinaasappels. Schil ze zo dik dat er geen schil achterblijft. Snij de partjes los van de sinaasappels. Knijp het sap uit de restant van de sinaasappels en leng aan tot 250 ml met sinaasappelsap. Breng suiker met wat water aan de kook en kook in tot een lichte karamel. Blus af met sinaasappelsap en roer tot een gladde saus. Voeg de sinaasappelpartjes toe en laat afkoelen

Muntsiroop

Blancheer munt en spinazie 10 seconden in kokend water en doe direct over in ijswater. Dep goed droog en doe over in de blender. Pureer samen met siroop en olie tot een gladde siroop en zeef.

 

Chocolade tuille

Roer de boter zacht. Roer alle ingrediënten door elkaar tot een gladde pasta. Maak er mooie dunne tuilles van en bak kort af in een oven van 175°C. Let op dat de tuilles niet verbranden.

Eindbewerking en presentatie

Stort de pannacotta op de borden en verdeel de sinaasappelpartjes rondom. Lepel wat sinaasappelsiroop en muntsiroop rondom en versier met de chocolade tuilles en kleine blaadjes munt. Als je van het dessert een feestje wilt maken, moet je er deze zoete wijn eens bij schenken. Hij is goudgeel en heeft heel veel smaak. Het is alsof je een hap neemt van sappige, rijpe muskaatdruiven. Deze komt uit de Minervois, in het zuiden van Frankrijk. Het is een zogenaamde ‘vin doux naturel’. Tijdens de vergisting, voordat alle suiker is omgezet in alcohol, voegt de wijnmaker alcohol toe aan de most. Doordat gisten bij een alcoholgehalte van 14 à 15% niet meer kunnen werken, stopt de vergisting. Er blijft dus suiker achter in de wijn en die geeft een ‘vin doux naturel’ zijn zoete smaak. Je kunt ‘m het beste direct vanuit de koelkast serveren.