Crêpes Suzette

IMG_20160818_222942

INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

CRÊPES

25 GR BOTER

250 GR MELK

100 GR BLOEM

50 GR EI

10 GR POEDERSUIKER

3 EL ZONNEBLOEMOLIE

VULLING

250 GR MASCARPONE

2 EL HONING

1 TL CITROENRASP

1 TL SINAASAPPELRASP

1 TL LIMOENRASP

SINAASAPPEL

8 SINAASAPPELS

2 EL GRAND MARNIER

SPECULAASROOMIJS

500 ML SLAGROOM

500 ML MELK

2 EL SPECULAASKRUIDEN

12 DOOIERS

200 GR SUIKER

SINAASAPPELSAUS

200 GR SUIKER

50 GR WATER

200 GR SINAASAPPELSAP

1 EL SINAASAPPELRASP

1 DL GRAND MARNIER

SINAASAPPELROTSJES

1 SINAASAPPEL

50 GR FIZZY

250 GR SUIKER

100 GR WATER

WE DRINKEN ERBIJ:

Muscat de Beaumes de Venise 2012, Cave de Vignerons de Caractère

Crêpes

Meng alle ingrediënten tot een glad, dun beslag. Doe over in de dispenser. Bak dunne flensjes in een antiaanbakpan op matig vuur. Maak 30 flensjes. Steek de flensjes uit met een ring van 8 cm.

Vulling

Roer mascarpone met honing en rasp door elkaar tot een gladde crème ontstaat. Doe de crème over in een spuitzak en verdeel de crème over de helft van de flensjes en dek af met de ander helft.

Sinaasappel

Schil de sinaasappels dik zodat alle wit weg is. Snij de partjes uit tussen de vliesjes. Marineer de partjes in Grand Marnier.

Speculaasroomijs

Breng slagroom en melk samen met speculaaskruiden aan de kook. Klop dooiers en suiker tot een crème. Giet al kloppend de hete melk bij de dooiers. Doe terug in de pan en verwarm roerend tot 85°C. laat afkoelen in ijswater en draai er ijs van in de ijsmachine.

Sinaasappelsaus

Maak karamel van suiker en water. Als de karamel nootachtig van kleur is, het sinaasappelsap toevoegen en roeren tot glad. Voeg sinaasappelrasp en Grand Marnier toe. Houd de saus warm.

Sinaasappelrotsjes

Rasp de schil van de sinaasappel met de Microplane. Kook water en suiker tot 140°C. WERK NU SNEL. Roer Fizzy en sinaasappelrasp door de karamel en stort uit op een silpad. Laat afkoelen en breek in stukken.

Eindbewerking en presentatie

Leg de sinaasappel partjes midden op de borden. Hierop de flensjes plaatsen. Leg een quenelle ijs op de flensjes en versier met sinaasappelrotsjes. Schenk warme sinaasappelsaus op de borden en dien direct op.

En dan eindigen we ouderwets klassiek met een Beaumes de Venise. Vooral de combinatie van de sinaasappelrotsjes en deze wijn is een belevenis.

Een mooie zachte en zoete wijn. De druiven ervan worden laat geplukt en men laat de druiven bij lage temperatuur gisten, om zoveel mogelijk smaak van de druif in de wijn te krijgen. De gisting wordt onderbroken door wat zuivere alcohol aan de wijn toe te voegen, waardoor er meer restsuikers in de wijn aanwezig zijn. Maar het zoet is niet mierzoet, zodat de wijn ook nog wat zuur heeft en daardoor harmonieus overkomt.