Datum/Tijd: 09 mei 2019, 11:15 - 14:00
Locatie: Stichting Behoud Weervisserij


We bezoeken de weervissers in de Oosterschelde, die hun eeuwenoude ambachtelijke wijze van vissen in dit gebied tonen. Zij vissen op o.a. ansjovis, maar er is ook altijd sprake van bijvangst. Het bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op de beroemde Bergse ansjovis mee te maken.

Deze excursie wordt uitsluitend op doordeweekse dagen aangeboden in de maand mei. Het tijdstip is afhankelijk van het tij. Wij hebben donderdag 9 mei, een van de gunstigste dagen, kunnen bemachtigen.

In de haven van de Bergse Diepsluis (Bergen op Zoom) gaan we aan boord van het moederschip van Stichting Behoud Weervisserij. Deze brengt ons in een half uur naar een van de drie weren. Daar stappen we over op een vlet die bij het fuikgat voor anker gaat. De vissers gaan van boord om de vangst binnen te halen. Dit neemt ongeveer 45 minuten in beslag. Na dit schouwspel vaart de vlet terug en krijgen we aan boord van het moederschip informatie van een van de vissers over de weervisserij en de omgeving. Het bezoek aan de weervisserij duurt ongeveer drie uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis. Daarna kun je huiswaarts, maar er zal zeker ook belangstelling zijn om nog ergens een visje te eten met elkaar. Bij voldoende belangstelling regelen we dat ook van tevoren (betalen achteraf ter plaatse).

We rijden naar Bergen op Zoom met enkele auto’s. Uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid naar het afvaarpunt reizen.

Tijdstippen: Vaartocht van 11.15 tot 14.00 uur.  Reistijd ca. 2 uur vanaf Amsterdam.

De kosten voor deelname bedragen €22,50 p.p., betalen=inschrijven, t.n.v. Cuisine Culinaire Amsterdam, rek. NL39INGB0005463425, o.v.v. “Ansjovissen” en ‘visje eten [ja/nee]’.

We hebben een optie tot 28 maart a.s. Op die datum hopen we minimaal 12 inschrijvers te hebben om een vlet te vullen.

Vragen? activiteiten.cca@hotmail.com