Ingrediënten

ROOMIJS

3 DL MELK
5 DL SLAGROOM
200 GR SUIKER
2 VANILLESTOKJES
6 EIDOOIERS

OUBLIEWAFEL

75 GR BOTER
MESPUNT ZOUT
1 VANILLESTOKJE
200 GR SUIKER
2 EIEREN
200 GR BLOEM

BASILICUMOLIE

1 BOS BASILICUM
1 DL OLIJFOLIE
1 DL ZONNEBLOEMOLIE

AARDBEIEN

3 BAKJES AARDBEIEN
1 DL VLIERBLOESEMSIROOP

2 BAKJES BASILICUM CRESS

Aardbei

Bereiding

Roomijs

Leg een gastroplaat in de vriezer. Breng melk, slagroom, vanillemerg en
stokjes en de helft van de suiker aan de kook. Haal van het vuur en laat
30 minuten trekken. Klop dooiers met suiker tot crème. Voeg na 30
minuten de crème bij het roommengsel en verwarm tot 75°C. Zeef de
massa en draai er ijs van in de ijsmachine. Maak quenelles van het ijs en
doe over op de bevroren plaat en laat in de vriezer verder op stijven.

Oubliewafels

Doe boter, zout, vanillemerg en suiker in de KitchenAid en klop los.
Voeg één voor één de eieren door de massa. Voeg de bloem in delen bij
de massa tot een dik beslag. Doe het beslag 30 minuten in de koeling.
Laat het oublie-ijzer heet worden. Kwast de eerste keer het oublie-ijzer in
met boter. Leg een hoopje van het deeg midden op het ijzer. Bak de
wafels goudbruin in ongeveer 2 minuut. Laat afkoelen. Breek de wafels in
mooie stukken.

Basilicumolie

Doe de basilicum en oliën in de blender. Draai 5 minuten op hoogste
stand en zeef de olie. Doe over in een spuitfles.

Aardbeien

Snij de aardbeien in stukken en marineer 5 minuten in
vlierbloesemsiroop.

Eindbewerking en presentatie

Leg een quenelle roomijs midden op de borden. Verdeel de aardbeien en
siroop om het ijs. Spuit wat basilicumolie rondom. Verdeel de cress
blaadjes over het ijs. Versier met oubliewafelstukjes.

We drinken er bij

Moscato Rosa Di Monte Torre Producent: Azienda Agricola Gorgo

Uit Veneto komt deze zoete verwennerij van de moscato rosa
(rozenmuskaat) Wijnbedrijf: De Azienda Agricola Gorgo van Roberto
Bricolo is een stereotype van de nieuwe Italiaanse wijnbouw: traditionele,
milieuvriendelijke wijnbouw, geen concessie aan de geldende modes,
maar kwalitatieve wijnen met een eigen identiteit. De wijngaarden waar
de druiven voor deze Rosa Monte Torre vandaan komen liggen in het
zuidelijke deel van Veneto. De karakteristieke witte bodem werd in de
ijstijden door de gletsjers gevormd en bestaat voornamelijk uit zacht
morenisch puin, rijk aan stenen en rolkeien, met veel minerale zouten
(o.a. calciumcarbonaat) en een hoge pH waarde. De neerslag is gematigd
en zacht. Deze rozenmuskaat is een van de vele varianten van de muscat
druif. Het wordt voornamelijk in Noordoost Italië verbouwd onder de
naam moscato rosa of rosenmuskateller, omdat het heel karakteristieke
rozen aroma’s heeft. Het is geen gemakkelijke druif, mede omdat het
door moeilijke bestuiving weinig volle trossen voortbrengt. De opbrengst
is daardoor extra laag. Door te kiezen voor een wat hogere ligging op de
Monte Torre heuvel (ca. 130 m boven de zeespiegel) verkrijgt men
overrijpe en bijzonder aromatische druiven die een heel aangename,
harmonieuze en mild frisse wijn geven. Vinificatie (wijnbereiding): De
druiven worden zeer laat geoogst. De gisting vindt plaats in RVS tanks
waar het nog 5 tot 6 maanden na de oogst rust alvorens te worden
gebotteld.