Ingrediënten

FLAN

1 KG AARDAPPELS
2 TENEN VERSE KNOFLOOK
2 TAKJES SALIE
12 EIEREN
FLINKE SCHEUT OLIJFOLIE
800 G RICOTTA
300 G PARMEZAANS KAAS
150 G BOTER
½ BOL NOOTMUSKAAT

SALIEBOTER

150 G BOTER
½ BOS SALIE

Antipasto – flan

Bereiding

Flan

Kook de aardappels gaar in gezouten water. Verwijder de schillen van de aardappels en laat afkoelen. Duw de aardappels door de pureeknijper in een grote bekken. Rasp de Parmezaanse kaas bij de aardappels. Voeg eieren, olijfolie, ricotta en gesmolten boter toe en meng goed (eventueel met de staafmixer). Hak knoflook en salie klein en fruit in wat olie tot glazig. Voeg salieolie toe en breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat. Stort de massa in een bak (massa moet ongeveer 5 cm hoog zijn). over 15 beboterde timbaaltjes. Bak de flans 40 minuten in een oven van 140°C. Verhoog de temperatuur naar 160°C en bak nog eens 10 minuten. Laat de flan minimaal 10 minuten afkoelen.

Salieboter

Vlak voor het uitserveren en boter smelten en laten uitbruisen. Voeg de blaadjes salie toe en laat even meebakken tot krokant.

Eindbewerking en presentatie

Snij de flan in 15 stukken en verdeel over de borden. Lepel de salieboter rondom en versier de flan met een blaadjes salie.

We drinken er bij

Pinot grigio Alto Adige

In Alto Adige werken ruim 10000 mensen in de wijnbusiness, verdeeld over 150 wijnbedrijven. 7% van alle Italiaanse wijnen wordt hier gemaakt, waarvan 58% witte wijnen. Het gebied staat bekend om de vele verschillende microklimaten door de grote hoogte verschillen en de grondsoorten. Met 300 dagen zon is de gemiddelde temperatuur 18 graden. Deze Pinot Grigio komt van Kellerei Kurtatsch, gelegen even ten zuiden van Bolzano. Het betreft een van de kleinste en oudste coöperaties.De temperatuurverschillen tussen dag en nacht, in combinatie met vulkanisch gesteente en leisteen, verklaren de mooie zuren en mineraliteit in deze wijn.
Een frisse wijn met mooie aroma’s, een goed begin van dit menu.