Ingrediënten

EIEREN

15 EIEREN

ROOM

2 DL SLAGROOM
SHERRYAZIJN

MALDON ZOUT
15 TL GESNEDEN BIESLOOK
ZWARTE PEPER
15 TL AHORNSIROOP

Arpège eitje

Bereiding

Eieren

Tik het ronde einde van eieren met de eiertikker. Laat het eiwit eruit lopen en bewaar het voor het nagerecht. Was de eierschaal van binnen voorzichtig met water. Leg de eierschaal met de dooier in een eierdoos. Maak een paar extra eieren. Maak 15 “nestjes” van aluminiumfolie.

Room

Klop de slagroom lobbig (niet te stijf) en breng hoog op smaak met sherry azijn en Maldon zout. Doe het over in een spuitzak. Leg in de koeling tot gebruik.

Eindbewerking en presentatie

Doe de eitjes in een pan met 5 cm kokend water (beter is met 2 of 3 pannen tegelijk te werken). Let op dat ze niet omvallen. Kook ze precies 3 minuten. Werk nu snel – maak daarom een treintje: haal ze uit het water en doe ze terug in het eierdopje. Draai een beetje zwarte peper over de dooier. Sprenkel er een theelepel gesneden bieslook over. Spuit er zoveel room over dat het eitje bijna vol is. Een paar vlokjes Maldon zout. Schenk er tenslotte een theelepel ahornsiroop over en zet het eitje in het aluminium nestje. Serveer direct.

We drinken er bij

GLOUGLOU appellation VOUVRAY

Mooi begin van de laatste avond van het seizoen. Heerlijke prikkel als er niet te veel ahornsiroop in het eitje gaat.
De wijn wordt geproduceerd onder de appellation VOUVRAY, en niet CREMANT DE LOIRE. De verschillen zijn klein. We bevinden ons niet alleen in de appellatie van Vouvray, maar ook in het dorp Vouvray, op de “premières côtes” die als de beste terroirs worden beschouwd. De bodem bestaat uit klei en kalksteen (argilo calcaire) met vuurstenen. De bodems zijn relatief koel, wat een groot voordeel is met alle hittegolven die we ervaren. De wijnmakerij is al jaren geleden gestopt met het gebruik van kunstmatige pesticiden en herbiciden en is eindelijk sinds 2023 biologisch gecertificeerd (door ECOCERT). De GlouGlou mousserende wijn is niet vintage, maar is voornamelijk geoogst in 2020 met een beetje 2019. Dat betekent dat de stille wijn begin 2021 klaar was en vervolgens 3-4 jaar op zijn lie heeft gelegen voordat hij eind 2023 werd gedegorgeerd. De wijn bevat 5,7 g /L suiker.