Ingrediënten

AUBERGINES

SOJASAUS
GEROOKTE OLIE

HAZELNOOTSAUS

200 G HAZELNOTEN
500 ML DASHI
CITROENSAP
SAKE

MIERIKSWORTELCRÈME

1 POTJE MIERIKSWORTEL
2 DL SLAGROOM

PETERSELIEOLIE

½ BOS PETERSELIE
2 DL ZONNEBLOEMOLIE

KAPPERTJES

2 HANDJES KAPPERTJES

MALDON ZOUT
AFRIKAAN BLOEMETJES

Aubergine

Bereiding

Aubergine

Prik de aubergines in met een vork en pof ze in een oven van 200°C tot ze helemaal zacht zijn. Prik erin om de controleren of ze zacht zijn. Trek het velletje los van de aubergines en spreid ze open. Kwast de aubergine in met sojasaus en gerookte olie.

Hazelnootsaus

Rooster de hazelnoten 8 minuten in een oven van 175°C tot goudbruin. Draai dashi met hazelnoten in 3 minuten glad in de blender. Laat infuseren. Vlak voor het opdienen de saus zeven. Breng de saus op smaak met citroensap, sake en zout.

Mierikswortelcrème

Laat de mierikswortel in de slagroom 1,5 uur infuseren. Druk de room door een zeef. Klop de room op vlak voor het opdienen en breng op smaak met wat zout.

Peterselieolie

Draai de peterselie met de olie 7 minuten in de blender en laat infuseren tot vlak voor het opdienen. Zeef de olie.

Kappertjes

Droog de kappertjes en frituur ze in olie tot krokant en droog. Laat uitlekken op keukenpapier.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel ongeveer 50 gram aubergine in een ring. Leg een quenelle mierikswortelcrème midden op de aubergine. Versier de aubergine met bloemetjes en kappertjes. Schenk de hazelnootsaus om de aubergine met wat druppels peterselieolie. Strooi wat Maldon over het geheel.

We drinken er bij

Chateau Puech Haut Pays d'Oc Argali Rose

Aubergine, hazelnoot, mierikswortelcrème.. Wij kozen hier voor een rosé, maar niet zomaar een: Château Puech-Haut ligt ten noordoosten van Montpellier. De Argali rosé is een van de meest aantrekkelijke rose’s van de Languedoc. Het betreft een blend van 40 % Cinsault, de druif die de levendige frisse stijl bepaalt en 60 % Grenache die het ronde karakter brengt.
Als je de sterkte van de mierikswortelcrème in de gaten houdt is het een mooie combinatie.