Ingrediënten

8 EENDENBOUTEN
2 GROENE RAWITS
5 STENGELS CITROENGRAS
10 SJALOTTEN
BASE MEGENEP
14 KARDEMOM PEULEN
3 EL PALMSUIKER
3 EL AZIJN
5 DL WATER
5 DL KOKOSMELK

BASE MEGENEP

16 SJALOTTEN
6 TENEN KNOFLOOK
6 CM VERSE GEMBER
6 CM KENTJOER
6 CM KOENJIT
6 CM LAOS
3 RODE LOMBOKS
1 RAWIT
1 EL TAMARINDSAP
1 EL KORIANDER
1 ½ TL TRASSI
4 LIMOENBLAADJES

3 TAKJES SELDERIJ

Informatie over de gebruikte blaadjes, pepers en wortels

Bebek Mekuah Manis Lalah – Eendenbout

Bereiding

Snij de eendenbouten in twee stukken. Verwijder de steeltjes van de rawits en snij ze overlangs doormidden. Knip het
bovenste deel van de sereh. Pel de sjalotjes en snij ze in dunne schijfjes. Verhit wat olie in een wok en fruit de sjalot goudbruin; laat ze op keukenpapier uitlekken in de warmhoudkast. Fruit de base megenep en de kardemom ongeveer 2 minuten in dezelfde olie en voeg dan 2 geplette en in grote stukken gesneden serehstengels en de stukken eend toe. Bak 1 serehstengel rondom bruin en voeg eveneens toe.

Roerbak ongeveer 3 minuten. Doe de palmsuiker, de rawit, de azijn en het water erbij. Laat het ongeveer 1 uur sudderen tot de eend gaar en het vocht verdampt is. Voeg de kokosmelk, de rawits en zout naar smaak toe en laat het nog ongeveer 5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout.

Base megenep

Pel de sjalotjes en de knoflook; schil de gember, de kentjoer, de koenjit en de laos. Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de lomboks en de rawits. Snij alles grof. Doe alles in de Magimix samen met de tamarinde, koriander, trassi en de limoenblad en draai tot een pasta.

Eindbewerking en presentatie

Leg een stuk eendenbout met saus op de borden en bestrooi met blaadjes selderij en de gebakken sjalotten. Serveer samen met de kousenband en een bolletje rijst.

We drinken er bij

Lirac Domaine Saint-Nicolas

Hier een wijn die wonderbaarlijk weinig tannine heeft, ondanks dat de voornaamste druiven Grenache Noir en Syrah zijn. Frisheid en zachtheid,. Lichtheid is alleen maar schijn, waarachter een onbetwistbaar gul en veelkleurig palet schuil gaat. Lirac is een van de meest zuidelijke cru’s van de Rhônevallei… maar ongetwijfeld ook de meest verborgen.. En toch wordt hier reeds sinds de oudheid aan wijnbouw gedaan. Lirac ligt tussen Avignon en Orange aan de overkant van de Rhône. Door de flinke hoeveelheid Syrah met z`n traditionele kruidigheid past ook deze rode perfect bij de vele tropische kruiden en geuren in de gerechten.