Ingrediënten

ROOMKAASCRÈME

500 GR ROOMKAAS
4 EIDOOIERS
75 GR SUIKER
1 LIMOEN

YOGHURTCRUMBLE

125 GR BLOEM
125 GR ZACHTE BOTER
126 GR POEDERSUIKER
75 GR YOPOL

LIMOENGEL

200 GR LIMOENSAP
50 GR SUIKERWATER (1:1)
2,5 GR AGAR-AGAR

500 GR BLAUWE BESSEN
MUNTBLAADJES

Blauwe bessen cheesecake

Bereiding

Roomkaascrème

Verwarm dooiers en suiker onder voortdurend roeren tot 75°C en doe dan direct over in een bekken. Roer de roomkaas door de dooiers en breng op smaak met limoensap en rasp. Doe de crème over in een spuitzak.

Yoghurtcrumble

Doe alle ingrediënten in de KitchenAid met een visgraatgarde (platte menghaak). Laat langzaam draaien tot een kruimeldeeg ontstaat (is het te droog voeg wat boter toe; is het te nat voeg wat bloem toe). Spreid uit over een bakplaat en laat 1 uur rusten. Bak goudbruin en krokant af in een oven van 120°C. Laat afkoelen.

Limoengel

Breng alle ingrediënten aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Zeef het mengsel en laat in de koeling opstijven. Doe over in de Magimix en draai tot een gladde gel en doe over in een spuitzak.

Eindbewerking en presentatie

Plaats een 10 cm ring midden op een bord. Verdeel de blauwe bessen, toefjes limoengel, toefjes roomkaascrème en crumble in de ringen. Verwijder heel voorzichtig de ring en versier met wat kleine muntblaadjes. Spuit een paar grote bollen crème naast de taartjes en brandt ze met de brander.

We drinken er bij

Domaine Laporte, Muscat de Rivesaltes

Bij het nagerecht en zeker bij het eerste, drinken we deze klassieke likeurwijn (toevoegen van zuiver wijndistillaat aan de nog gistende most om de gisting te ‘stillen’). Op deze wijze houdt men een deel onvergiste suikers over, waardoor de wijn aangenaam zoet smaakt. Door de druiven ’s nachts of in de vroege ochtend te oogsten behoudt de wijnboer de frisheid in de druiven die voor de juiste balans zorgt.
Domaine Laporte is gevestigd langs de oude Romeinse weg Via Domitia, tussen Perpignan en Canet Plage. Het domein beschikt over 40 ha wijngaarden en is sinds de jaren 60 in handen van de familie Laporte. Het klimaat is ideaal voor de zoete wijnen. Heel erg droog, zeer zonnig (maar liefst 2.600 zonuren/jaar!), maar gezegend door sterke winden die voor verkoeling zorgen. De wijngaarden zijn op terrassen van oeroude rolkeien aangeplant.
De wijn is licht goudgeel van kleur. In de neus honing, zwoele florale tonen, muskaat druifaroma’s en verfrissend citrusvrucht. Op de tong, goed evenwicht, zeer aromatisch, weelderig zoet, gekonfijt citrusvrucht, maar ook fris en elegant.