Ingrediënten

BROCCOLITIMBAALTJE

1 KG BROCCOLI
2 DL SLAGROOM
200 G WITBROOD
6 EIEREN
NOOTMUSKAAT

KROEPOEK

120 G TAPIOCAMEEL
400 G WATER
15 TAKJES TIJM

COURGETTEPESO

1 COURGETTE
½ BOS BASILICUM
1 DL ZONNEBLOEMOLIE
100 G AMANDELEN
1 DL OLIJFOLIE
25 G PECORINO KAAS
25 G PARMEZAANSE KAAS

SHISO PURPLE CRESS
BLOEMETJES

Broccoli

Bereiding

Broccolitimbaaltje

Snij de korsten van het brood. Kook de broccoli gaar in gezouten water. Spoel af met koud water. Knijp overtollige water uit de broccoli en doe over in de Magimix. Voeg brood en eieren toe en draai glad. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Beboter timbaaltjes en verdeel de massa over de vormpjes. Plaats de vormpjes in een diepe gastrobak en giet er een laagje kokend water in. Gaar de timbaaltjes 45 minuten in een oven van 180°C.

Kroepoek

Doe water en tapiocameel in de blender en draai op hoge snelheid 2 minuten. Voeg tijmblaadjes toe en draai weer 2 minuten. Breng op smaak met zout. Spreid flinterdun uit op een Silpad en droog in een oven van 90°C. Breek in stukken en frituur kort in olie van 175°C.

Courgettepesto

Snij de courgettes in kleine stukjes en bak zacht in wat olie. Rooster de amandelen kort in een droge pan. Doe courgette, amandelen, basilicum en zonnebloemolie in de blender en draai glad. Doe de maasa in een kom en voeg de geraspte kazen toe en roer goed door. Voeg olijfolie toe tot een mooie saus. Breng op smaak met zout en peper. Doe de pesto over in een spuitfles.

Eindbewerking en presentatie

Leg een timbaaltje midden op de borden. Spuit courgettepesto rondom. Versier met stukken kroepoek, bloempjes en broccoli cress.

We drinken er bij

Muscadet Sèvre et Maine, Loire, Frankrijk

Als de Loire aan zijn eindspurt begint naar de zee komen we in de Nantais. Daar waar de Mélon de Bourgogne het uitstekend naar de zin heeft, maar waar niet elke wijnboer er ook een elegante frisse Muscadet van kan maken. Dat hebben we vroeger wel aan de zure flessen in de supermarkt gezien. Maar onze leverancier van oktober, De Gouden Ton, heeft de wijngaard Domaine Le Fay d’Homme bij toeval ontdekt en bijna meteen de hele voorraad opgekocht.
Broccoli en pesto zijn nou niet meteen de meest makkelijke producten, net als spinazie, waar een wijn makkelijk tegenaan gezet kan worden, maar door de verfijnde appeltonen, een geur van tropisch fruit en het ziltige karakter door de nabije Atlantische Oceaan bleek op chefsavond dat het deze Muscadet een wonderschone combinatie vormde met het gerecht.