Ingrediënten

ROGGE-IJS

600 ml melk
250 g donker roggebrood
4 el slagroom
2 eidooiers
60 g suiker

NOTEN-KAASCRUMBLE

30 g roomboter
75 g Olde Remeker of vergelijkbare kaas
75 g pijnboompitten
75 g hazelnoten
75 g panko

RABARBER-AARDBEIENCOMPOTE

750 g rabarber
300 g aardbeien
60 g suiker
sap van 0.5 citroen

WALNOTENVINAIGRETTE

6 el walnotenolie
6 el druivenpitolie
2 el balsamico
2 el sherryazijn
Zout, peper

RABARBER

16 dunne stelen rabarber
8 sinaasappels

GARNITUUR

1 ‘vega’ stokbrood
200 g Texelse oude geitenkaas (de kaas moet goed droog zijn)
200 g postelein

Geitenkaas, rogge-ijs, aardbei, rabarber

Bereiding

ROGGE-IJS

Kook het roggebrood in de melk.
Laat ongeveer 10 minuten op laag vuur trekken.
Zeef de melk (het roggebrood wordt verder niet gebruikt).
Meng de room door de melk, breng aan de kook.
Voeg de suiker toe en giet het warme mengsel al roerend over de eidooier.
Bind het mengsel au bain-marie.
Het mengsel goed laten afkoelen en draai er in de ijsmachine ijs van.

NOTEN-KAASCRUMBLE

Rooster de pitten en de noten licht in een warme oven van 180 g C..
Doe alle ingrediënten in de Magimix (niet de blender!) en puls tot een grof mengsel.
Spreid het uit op een bakplaat, bak het in 10 minuten in de oven goudbruin en laat afkoelen.
Daarna nog eens kort pulsen in de keukenmachine.

RABARBER-AARDBEIENCOMPOTE

Snijd 400 gram rabarber in brunoise.
Snijd de rest van de rabarber en aardbei in grovere stukken.
Maak een blanke karamel van de suiker
Voeg de grove stukken aardbeien en rabarber toe, laat even opkoken en blus af met citroensap.
Draai alles fijn in de blender tot een zeer gladde massa.
Laat inkoken tot de gewenste dikte, voeg dan de rabarberbrunoise toe en laat deze 5 minuten meekoken.
Controleer op smaak en laat afkoelen.

WALNOTENVINAIGRETTE

Meng alles goed. Voeg een beetje zout en zwarte gemalen peper toe.

RABARBER

Pers de sinaasappels uit. Ca 750 ml.
Schil de rabarber.
Besprenkel de rabarber met sinaasappelsap en pocheer deze hierin op laag vuur, ongeveer 10 minuten.

PRESENTEREN

Bak het stokbrood af, laat afkoelen en snijd het in plakken van ½ cm dik.
Besmeer het met de rabarbercompote en leg er een stukje gepocheerde rabarber op.
Bestrooi met noten-kaascrumble.
Rasp er Texelse oude geitenkaas overheen.
Maak de blaadjes postelein aan met walnoten-vinaigrette en leg ze op de kaas.
Druk met de vinger een deukje in het midden van de geraspte kaas en leg er een quenelle rogge-ijs op.