Ingrediënten

GEVULDE PASTA

30 PACCHERI (PASTA) BUISJES
2 TENEN KNOFLOOK
1 KG AUBERGINES
300 GR OESTERZWAMMEN
BALSAMICOAZIJN
HANDJE BASILICUM
3 BOLLEN BURRATA

TOMAATJES

45 KERSTOMAATJES
OLIJFOLIE
5 TENEN KNOFLOOK

BASILICUMOLIE

½ BOS BASILICUM
1 DL OLIJFOLIE

BROODKRUIM

4 SNEDEN ZUURDESEMBROOD
OLIJFOLIE

Gevulde pastabuizen met burrata

Bereiding

Pasta

Kook de Paccheri voorzichtig gaar in gezouten water en spoel koud af. Laat de buizen heel.
Snij de aubergines en oesterzwammen in brunoise. Fruit de gesnipperde knoflook in olijfolie tot het begint te kleuren. Draai het vuur laag en voeg de in blokjes gesneden aubergine toe en fruit even mee. Voeg de gesneden oesterzwammen toe en gaar zachtjes met de deksel op de pan. Breng op smaak met fijngesneden basilicum, balsamico, zout en peper. Doe de massa over in een spuitzak. Vul de pastabuizen en zet ze rechtop op een gastroplaat.

Tomaatjes

Ontvel de tomaatjes door ze in kokend water te dompelen en daarna direct in ijswater te doen. Trek het velletje eraf. Fruit de gesnipperde knoflook in wat olijfolie tot het begint te kleuren. Laat de olie 30 minuten trekken en zeef daarna. Voeg de tomaatjes toe en net zoveel olijfolie dat alles net onder staat. Verwarm tot tegen het kookpunt en haal van het vuur. Laat in het olie afkoelen. Vlak voor het opdienen de tomaatjes op een zeef laten uitlekken en bestrooien met wat zout.

Basilicumolie

Blancheer de basilicum kort in kokend water en doe direct over in ijswater. Knijp het water uit de basilicum en doe met de olijfolie in de blender. Draai 2 minuten tot een fluweelachtige textuur. Breng op smaak met zout. Zeef en doe over in een spuitfles.

Broodkruim

Haal de korsten van het brood en maal grof in de Magimix. Meng met enkele eetlepels olijfolie en een beetje zout. Spreid uit over een bakplaat en rooster knapperig in een oven van 150°C. Laat niet te veel kleuren.

Eindbewerking en presentatie

Doe de gevulde pasta 10 minuten in een oven van 175°C. Haal de pasta uit de oven en snij 8 buizen doormidden. Verdeel plukjes burrata over de buizen. Brand de burrata tot het begint te bubbelen. Leg 1,5 pastabuis midden op een bord. Verdeel de tomaatjes tegen de pastabuizen aan. Lepel wat basilicumolie rondom en strooi wat broodkruim rondom. Strooi enkel vlokken Maldon op de burrata en de tomaatjes.

We drinken er bij

CÉDRICK & NELLY BARDIN, POUILLY FUMÉ

De volgende wijn is ook weer kerstmenuwaardig. Ook deze wijn komt uit de Loire. Een klassieke Sauvignon Blanc. De makers Cédrick & Nelly Bardin hebben een klein sympathiek domein, met 13ha wijngaarden. Het is dankzij hun huwelijk (zij een dochter van een ‘vigneron Sancerrois’ en hij een zoon van een ‘vigneron Pouillyssois’) dat het domein wijngaarden bezit aan de 2 zijden van de oevers van de Loire verspreid over verschillende appellaties: Pouilly sur Loire, Pouilly Fumé, Sancerre en Coteaux du Giennois. Deze wijn is afkomstig van hun 3 verschillende terroirs, met elk hun eigen ondergrond.