Ingrediënten

RENDANGPASTA

4 SJALOTTEN
2 STENGELS CITROENGRAS
5 CM GEMBERWORTEL
3 TENEN KNOFLOOK
100 GR CASHEWNOTEN
1 TL KURKUMA
2 TL KOMIJNZAADJES
1 TL KORIANDERZAADJES
1 TL KANEEL
½ TL KRUIDNAGEL

JACKFRUIT

1 BLIK JACKFRUIT
RENDANGPASTA (BOVEN)

PANI PURI

20 PANI PURI SCHIJFJES
1 LT. ZONNEBLOEMOLIE

KROKANTE UIEN

250 GR UIEN
1 LT. MELK
BLOEM
3 EL GEPOFTE QUINOA

COULIS VAN PREI

2 UIEN
4 PREIEN
5 DL GROENTEBOUILLON
2 TAKJES TIJM
2 BLAADJES LAURIER
XANTANA
BOTER

Jackfruit

Bereiding

Rendangpasta

Snipper de sjalotten, citroengras, gember en knoflook en fruit in wat olie tot de sjalotten glazig zijn. Doe over in de Magimix samen met de rest van de ingrediënten. Draai tot een pasta.

Jackfruit

Fruit de rendangpasta in een pan met wat olie tot het begint te geuren. Snij het Jackfruit in kleine stukken en voeg toe. Bak enkele minuten mee. Doe alles in de Magimix en draai kort (niet tot puree). Doe over in een spuitzak en houd warm.

Pani puri

Verwarm de olie tot 180°C in een pan. Doe een pani puri schijfje in de olie. Arroseer voortdurend met hete olie tot de pani puri helemaal opgeblazen en goudbruin is. Laat de bollen uitlekken op keukenpapier. Snij een gat in de pani puri.

Krokante uien

Schil de uien en snij ze doormidden. Snij de uien in flinterdunne plakjes met behulp van een mandoline. Week de uien 30 minuten in melk en dep daarna droog. Kruid de bloem en zout en peper en haal de uien lichtjes door de bloem. Frituur de uien in de olie van de pani puri krokant en goudbruin. Laat op keukenpapier uitlekken en breng op smaak met zout. Frituur ook de quinoa kort en roer door de uien.

Coulis van prei

Maak uien en preien schoon en snij in stukken. Stoof ze in wat boter tot alles glazig is. Voeg bouillon, tijm en laurier toe en kook gaar. Verwijder tijm en laurier en doe over in de blender. Draai glad en zeef de coulis. Bind de coulis met een mespunt Xantana. Gebruik hiervoor de staafmixer. Wacht twee minuten om Xantana helemaal te laten hydrateren. Dan pas beoordelen of coulis genoeg gebonden is. Monteer de coulis met een klont boter en breng op smaak met peper en zout.

Eindbewerking en presentatie

Leg een bedje krokante uien/quinoa op de borden. Lepel de prei coulis rondom. Vul de pani puri met rendang leg ze op het bord en serveer meteen.

We drinken er bij

DeMorgenzon Stellenbosch DMZ Limited Release Blanc Fumé Sauvignon Blanc 2021

Voor bij het jackfruit-balletje met de oosterse kruiderij zijn we in Zuid-Afrika terechtgekomen en kozen we voor een heel fraaie, licht houtgerijpte Sauvignon Blanc. De naam Fumé Blanc is een knipoog naar de beroemde Californische wijnstijl. Voor deze bijzondere Limited Release gebruikt de De Morgenzon z’n mooiste vaten. De druiven komen uitsluitend van hellingwijngaarden met een superieure zuidelijke expositie. Dit zorgt voor een sterk verkoelende invloed door ochtendmist en zeewind vanaf False Bay. De druiven kenmerken zich door frisse zuren en intense aroma’s met een licht botertje. Een perfecte balans tussen sappige frisheid en rijpheid. De opvoeding in eikenhouten vaten geeft tot slot een verleidelijke, rokerige toets.