Ingrediënten

450 GR KOUSENBAND
450 GR TAUGÉ
5 SJALOTJES
2 TENEN KNOFLOOK
1 RODE LOMBOK
1 RODE RAWIT 2 CM KENTJOER
5 KEMIRINOTEN
1 TL TRASSI
2 LIMOENEN
5 SALAMBLAADJES
2 DL KOKOSMELK

Informatie over de gebruikte blaadjes, pepers en wortels

Jukut Ulih – Kousenband in Pittige Kokossaus

Bereiding

Snij de kousenband in stukjes van 3 cm en blancheer deze ongeveer 5 minuten in water met zout. Was de taugé, verwijder de groene vliesjes en de bruine staartjes. Pel de sjalotjes en snij ze in dunne plakjes. Pel de knoflook. Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de lombok en de rawit. Schil de kentjoer en snij alle voorbereide ingrediënten grof. Wrijf ze met de kemirinoten en de trassi in een draai fijn tot een pasta in de Magimix. Verhit de olie in een wok en fruit de sjalot krokant; laat ze op keukenpapier uitlekken.

Fruit de kruidenpasta in dezelfde olie. Voeg het limoensap, de salamblad, de santen en zout naar smaak toe en laat dit ongeveer 5 minuten koken.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de kousenband en taugé over de borden, giet de saus erover en bestrooi het geheel met de gefruite sjalot. Serveer samen met de eendenbout.

We drinken er bij

Lirac Domaine Saint-Nicolas

Hier een wijn die wonderbaarlijk weinig tannine heeft, ondanks dat de voornaamste druiven Grenache Noir en Syrah zijn. Frisheid en zachtheid,. Lichtheid is alleen maar schijn, waarachter een onbetwistbaar gul en veelkleurig palet schuil gaat. Lirac is een van de meest zuidelijke cru’s van de Rhônevallei… maar ongetwijfeld ook de meest verborgen.. En toch wordt hier reeds sinds de oudheid aan wijnbouw gedaan. Lirac ligt tussen Avignon en Orange aan de overkant van de Rhône. Door de flinke hoeveelheid Syrah met z`n traditionele kruidigheid past ook deze rode perfect bij de vele tropische kruiden en geuren in de gerechten.