Ingrediënten

CHOCOLADECITROENTJES

35 GR LIMONCELLO
300 GR SLAGROOM
1⁄2 CITROEN
2 BLAADJES GELATINE
115 GR LIMOENCHOCOLADE
WITTE CHOCOLA
1 TL GELE KLEURSTOFPOEDER
SATEHPRIKKERS

OLIJFOLIECITROENIJS

570 GR MELK
60 GR ROOM
100 GR SUIKER
80 GR CITROENSAP (CIRCA 2 ST)
RASP VAN 2 CITROENEN
BEETJE ZOUT
300 ML ARBEQUINA OLIJFOLIE

LIMONCELLOMOUSSE

4 EIEREN
1 CITROEN
100 GR SUIKER
3 BLAADJES GELATINE
250 GR SLAGROOM
120 GR LIMONCELLO

KROKANTE CHOCOLADE

90 GR SUIKER
45 GR WATER
75 GR LIMOENCHOCOLADE

LANGE VINGERS

15 LANGE VINGERS
3 KOPJES ESPRESSO
SCHEUT LIMONCELLO

HONNY CRESS

Limoncello

Bereiding

Chocoladecitroentjes

Wel de gelatine in koud water. Breng slagroom en limoncello aan de kook. Haal van het vuur en los de gelatine erin op. Rasp de schil van de citroen in het mengsel. Voeg de chocolade bij het mengsel en roer tot alles opgelost is. Giet de chocolade in de mallen en zet in de vriezer. Laat opvriezen. Smelt de witte chocola met een beetje kleurstofpoeder. Doe in een hoog glas, dat breed genoeg is. Los de bevroren citroentjes. Steek er een satehprikker in en dompel ze door de warme chocola. Laat stollen en zet koel weg.

Olijfoliecitroenijs

Verwarm alle ingrediënten tot 82°C met uitzondering van de olijfolie en het citroensap. Laat tot 4 graden afkoelen en voeg daarna pas de olijfolie en het citroensap toe. Blender met een staafmixer. Draai ijs in de ijsmachine.

Limoncellomousse

Wel de gelatineblaadjes in koud water. Splits de eieren. Rasp de schil van de citroen bij de dooiers. klop dooiers met de helft van de suiker tot crème. Pers de citroen uit en verwarm het sap. Los de gelatine op in het warme citroensap. Meng citroensap, limoncello en dooiercrème. Klop slagroom stijf. Klop eiwit stijf. Meng eerst de slagroom door het citroenmengsel in delen. Spatel daarna eiwit door het mengsel in delen. Doe over in een spuitzak.

Krokante chocolade

Breng water en suiker aan de kook tot 140°C en haal van het vuur, laat iets afkoelen. Roer de chocolade erdoor en stort op een stuk bakpapier. Laat afkoelen en uitharden. Breek in klein stukjes.

Lange vingers

Vlak voor het opdienen de espresso met limoncello mengen. Doop de lange vingers één voor één zeer kort in het mengsel en leg direct op de borden.

Eindbewerking en presentatie

Leg een lange vinger op de borden. Spuit limoncellomousse over de lange vinger. Leg twee citroentjes op de mousse en een quelle ijs. Versier met krokante chocolade en cress.

We drinken er bij

MOSCATO D’ASTI 101 Azienda Agricola CA’ DEL BAIO, Treiso, Piëmonte, Italië

De druiven voor deze Moscato d’Asti komen van 2,5 hectare wijngaarden, de grond hier bevat veel grijs kalkzand en mergel. Nadat de druiven handmatig zijn geplukt worden ze zacht geperst en ondergaan een temperatuur gecontroleerde vergisting. Wanneer het alcohol percentage 5% bereikt wordt de wijn dusdanig gekoeld dat de vergisting stopt.