Ingrediënten

GEKONFIJTE UIEN

5 RODE UIEN
4 EL WITTE WIJNAZIJN
4 EL BALSAMICOAZIJN
1 EL SUIKER

MOSSELEN

5 KG MOSSELEN
SCHEUT WITTE WIJN
½ BOS PETERSELIE

CHORIZO-OLIE

150 GR CHORIZO
1 DL ZONNEBLOEMOLIE

RISOTTO

300 GR RIJST
1 UI
2 TENEN KNOFLOOK
SCHEUT WITTE WIJN
1 LT. VISBOUILLON
MOSSEL KOOKVOCHT
BLOKJES CHORIZO

Mosselen

Bereiding

Gekonfijte uien

Snij de uien doormidden en snij in dunne halveringen. Stoof de uien in olijfolie zachtjes tot helemaal zacht. Voeg azijn(en) en suiker toe en laat minimaal 3 uur pruttelen tot alle vocht verdampt is. Breng op smaak met zout.

Mosselen

Spoel mosselen onder de koude kraan. Breng wijn met peterselie aan de kook. Voeg mosselen toe en doe de deksel op de pan. Schud de mosselen regelmatig om. Haal van het vuur af als de mosselen open zijn. Zeef het kookvocht. Haal de mosselen uit de schelpen.

Chorizo-olie

Snij de chorizo in kleine blokjes. Bak de chorizo krokant in zonnebloemolie. Laat de chorizo uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie.

Risotto

Snij de ui in kleine brunoise. Fruit de ui in ruim boter tot glazig. Voeg de rijst toe en laat meebakken. Voeg een scheut witte wijn toe en laat helemaal inkoken. Meng visbouillon en mosselvocht. Voeg steeds wat bouillon toe tot de rijst gaar is. Roer de blokjes chorizo door de rijst. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Eindbewerking en presentatie

Druk wat risotto in een ring en verdeel wat gekonfijte uien hierop. Verwijder ring. Plaats de mosselen rondom de risotto. Lepel chorizo olie rondom.

We drinken er bij

JEAN-PAUL BRUN TERRES DORÉES BEAUJOLAIS L'ANCIEN 2020

“Dit is geen Beaujolais” zo beweerden 2 kenners op de chefsavond over de wijn. Inderdaad, als je gewend bent aan de met suiker opgevoede Beaujolais uit de supermarkt, dan is deze inderdaad niet te herkennen als Beaujolais, maar de door Parker met 91 punten en de Revue de Vin met maar liefst 97 punten gelauwerde wijn durven we de anderen met alle plezier voor te zetten. Zelfs bij de mosselen. In de risotto zit genoeg balans door de aanwezige chorizo om het rood aan te kunnen. Met deze prijswinner mogen we toch wel spreken van een buitenkansje voor de club.
Dit is ouderwets grootse Beaujolais. De wijnmaker Jean-Paul Brun is een echte voorvechter van behoud van typiciteit. Hij besloot weer alleen natuurlijke gisten te gebruiken. Zijn wijnen zijn dan ook authentiek van smaak, wars van moderne gistgeuren. Een kwaliteit en stijl zoals vroeger werd aangetroffen. De L’Ancien is het paradepaardje van Brun. Hij maakt deze fraaie wijn van druiven van zijn oudste wijnstokken. De grote elegantie en verleidelijkheid steken scherp af tegen naar banaan en perendrups geurende ‘fabriekswijnen’.
P.S. Wie liever WIT drinkt bij de mosselen raden we de reeds gedronken DMZ (De Morgen Zon) sauvignon blanc aan.