Ingrediënten

MOSSELSOEP

2 UIEN
1 VENKELKNOL
4 KG MOSSELEN
1 STENGEL CITROENGRAS
½ EL GROENE CURRY PASTA
2 LT WATER
500 ML KOKOSROOM
1 LIMOEN
VISSAUS

GEPOFTE NOEDELS

½ PAK GLASNOEDELS

 

½ BOS KORIANDER

 

Mosselsoep met groene curry

Bereiding

Mosselsoep

Snij de uien en venkel in kleine stukjes. Fruit uien en venkel glazig in wat olie in een grote pan. Voeg de mosselen toe en doe de deksel erop. Schud vaak en gaar de mosselen. Haal de mosselen uit de pan. Kneus het citroengras en voeg samen met de groene curry pasta in de mosselpan. Voeg water en kokosroom toe en laat 10 minuten trekken. Zeef de soep en breng op smaak met vissaus, peper en limoensap (en eventueel nog wat groene currypasta).
Haal de mosselen uit de schelp. Doe de mosselen met enkele lepels soep in een pannetje en houd warm.

Gepofte noedels

Verhit de frituur tot 180°C. breek stukken van het pak noedels en dompel in de olie. Zodra het poft de noedels eruit halen en op keukenpapier laten uitlekken.

Eindbewerking en presentatie

Verwarm de soep en mosselen mar laat niet koken. Schuim de soep op mat de staafmixer. Verdeel de soep en mosselen over de kommen. Leg een pluk gefrituurde noedels op de soep en versier met blaadjes koriander.

 

We drinken er bij

Riesling van Weingut Fritz Haag / Mosel

Leuke uitdaging om bij de mosselen met groene curry een passende wijn te zoeken. Richt je je op het ziltige van de mosselen of op het zoet van de kokosroom of de umami van de curry?
En wat ging er naadloos bij? Deze schitterende Riesling. Met een dikke vette hoofdletter!

In Duitsland is Fritz Haag een van de supersterren, met een fantastische collectie rieslingwijnen van uitzonderlijke klasse. Sinds begin 2005 staat de jonge Oliver Haag aan het roer. Net als zijn vader Wilhelm richt hij zich op het produceren van verfijnde, fruitig, delicate Mosel riesling met een zeer herkenbare stijl.

Weingut Fritz Haag is vooral beroemd voor de rieslingwijnen uit twee top wijnpercelen, de Brauneberger Juffer en de Brauneberger Juffer Sonnenuhr. De wijngaarden zijn aangeplant op steile tot zeer steile (80%!) hellingen met een bodem van verweerde, bijna vettige leisteen uit het Devon tijdperk. Dit bodemtype en het heersende microklimaat geven de rieslingwijnen extra karakter, mineraliteit en een lang oplegpotentieel. Riesling op zijn allerbest!
Vinificatie (wijnbereiding): deze riesling geldt als het visitekaartje van het domein. Het wordt klassiek geproduceerd van druiven uit meerdere percelen op de steile hellingen van leisteen. De ‘feinherb’ is een off-dry versie, met iets minder alcohol en net iets meer restsuiker.