Ingrediënten

Soesjes

100 gr melk
100 gr water
100 gr boter
100 gr bloem
4 eieren
mespuntje zout

Praliné

hazelnoten
suiker

Chocolade

200 gr pure chocolade

Roomijs

250 gr slagroom
250 gram melk
100 gr suiker
1 vanillestokje
8 eidooiers

Mango-banaancrème

60 gr suiker
60 gr water
120 gr passievruchtcoulis
3 rijpe bananen
2 rijpe mango’s
2 sinaasappels

viooltjes

Profiterol met mango-banaancrème

Bereiding

Soesjes

Breng melk, water en boter aan de kook. Haal het pannetje van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet terug op het vuur en laat het mengsel 2 minuten roerend doorkoken. Haal van het vuur en roer de eieren één voor één door het beslag. Doe het beslag in een spuitzak en spuit 15 bollen op bakpapier. Bak de soezen 25-30 minuten af in een oven van 200°C tot goudbruin.

Praliné

Doe suiker met een beetje water in een RVS pannetje. Laat langzaam karamelliseren tot licht bruin (niet roeren). Voeg de noten toe en roer tot alles bedekt is. Stort de massa op een stuk bakpapier en laat 30 minuten afkoelen. Hak de karamel in stukken en draai tot gruis in de Magimix.

Chocolade

Smelt 150 gram chocolade roerend tot 45°C. Roer deel voor deel de rest van de chocolade door de gesmolten chocolade tot de massa 37°C bereikt heeft. Doop de soesjes in de chocolade en daarna in de praliné. Laat de soesjes afkoelen in de koeling.

Roomijs

Breng slagroom, melk en de helft van de suiker samen met merg en vanillestokje aan de kook. Klop dooiers met de rest van de suiker tot crème. Giet beetje voor beetje e hete melk al kloppend door de dooiers. Verwarm de massa weer tot 75°C en giet direct door een zeef. Draai er ijs van in de ijsmachine. Laat in de vriezer opstijven.

Mango-banaancrème

Kook de banaan in de schil 5 minuten. Laat daarna afkoelen in het water een uur afkoelen. Kook suiker en water tot het begin te kleuren. Voeg passievrucht, banaan, mango en sinaasappelsap toe en laat kort doorkoken. Doe over in de blender en draai helemaal glad tot een crème.

Eindbewerking en presentatie

Snij de soezen open en vul ze met een bolletje roomijs. Doe het kapje weer op het soesje.
Maak een mooi patroon op de borden van mango-banaancrème en leg een soesje erbij. Leg een bloempje op het bord.

We drinken er bij

CHÂTEAU FAYAU

Wanneer je Château Fayau blind zou proeven dan is de kans wel erg groot dat je denkt een top-sauternes in het glas te hebben. Niet zo gek. Ligt gewoon aan de andere kant van de Gironde en de druiven worden ook geplukt wanneer ze zijn aangetast door botrytis (edele rotting). Dit moment verschilt per perceel, vandaar dat er in meerdere sessies geplukt wordt. Na de persing gaat de wijn in roestvrijstalen vaten voor de alcoholische fermentatie en daarna nog een jaar in gebruikte eikenhouten vaten. De druiven die gebruikt worden: 90% semillon, 5% sauvignon blanc en 5% muscadelle. Zoals gezegd kan deze Cadillac moeiteloos de strijd aangaan met veel van de bekendere Sauternes. De wijn heeft zachte, zoete smaken van sinaasappel, abrikoos, perzik en honing. De frisse zuren geven de wijn verfijning..