Ingrediënten

ZONNEBLOEMPITTEN

500 GR ZONNEBLOEMPITTEN
2 LITER WATER
30 GR BAKING SODA

AARDPERENPUREE

300 GR AARDPEREN
60 GR SUIKER
60 GR BOTER
½ FLES SHERRY
½ FLES WITTE WIJN
2 DL SHERRY AZIJN

POMPOENPUREE

½ FLESPOMPOEN
2 DL SLAGROOM
50 GR PARMEZAANSE KAAS

AARDPEER CHIPS

2 AARDPEREN

 

POMPOEN ZOETZUUR

½ FLESPOMPOEN
2 DL AZIJN
3 EL SUIKER
SNUIF ZOUT

RISOTTO

2 SJALOTTEN
4 TENEN ZWARTE KNOFLOOK

gele viooltjes

Risotto

Bereiding

Zonnebloempitten

Los de Baking Soda op in 2 liter water. Breng water en zonnebloempitten aan de kook en laat 10 minuten garen. Pas op voor het schuimen tijdens het koken. Zeef de pitten, spoel af met water en houd apart.

 

Aardperenpuree

Schil de aardperen en snij ze in stukjes. Bak de aardpeer in een beetje olie tot ze beginnen te kleuren. Voeg suiker toe en laat een beetje karamelliseren. Blus af met sherry en laat helemaal inkoken. Voeg witte wijn toe en laat helemaal inkoken. Breng op smaak met sherryazijn en zout. Wrijf de massa door een zeef.

 

 

Pompoenpuree

Halveer de pompoen en lepel de zaadjes eruit. Pof de pompoen op een gastroplaat 30 minuten in een oven van 200°C tot zacht. Lepel hat vruchtvlees uit de pompoen en draai glad in de Magimix met slagroom en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper.

 

Aardpeer chips

Boen de aardperen goed schoon. Snij dunne plakjes met behulp van de mandoline van de aardperen. Frituur de plakjes in olie van 160°C tot goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout.

 

Pompoen zoetzuur

Snij dunne plakjes van de pompoen met de snijmachine (of mandoline) en steek rondjes van 5 cm eruit. Breng azijn, suiker en zout aan de kook en haal van het vuur. Voeg de pompoenrondjes toe aan het zoetzuur en laat marineren tot gebruik.

 

Risotto

Fruit de gesnipperde sjalotten in wat olie tot glazig. Voeg de knoflook toe en roer tot het opgelost is. Voeg zonnebloempitten, pompoenpuree en aardpeerpuree toe. Roer alles toe een smeuïge massa. Voeg eventueel nog water toe. Breng op smaak met zout en peper.

 

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de risotto over de borden. Steek wat aardpeerchips en pompoenrondjes in de risotto en versier met bloemetjes.

We drinken er bij

Steenberg Chardonnay Sphynx – Western Cape Z-A

Natuurlijk zouden we bij zo’n bijzonder gerecht graag een Bâtard Le Montrachet schenken, maar er zijn nog steeds leden die er bezwaar tegen hebben dat wij een fles van inkoop €540 op de kaart zetten. Maar we hebben een aardig alternatief uit Zuid- Afrika: De Steenberg.
Deze wijn is een aromatische traktatie door zijn uitnodigende geuren van citrus, steenfruit en subtiele rokerige en kruidige aroma’s van het houtgebruik. De smaakpapillen worden gekieteld met de frisheid van limoen en citroen. Kortom: een juweeltje die we inkopen onder de €15,– (1/36e van de Bâtard)

Aardig om te vermelden: Steenberg werd opgericht in 1682 door de Duitse immigrante Catharina Ras. In 1688 werd zij ook de eerste vrouw in Afrika die eigenaar werd van een boerderij, die tevens de oudste in de Kaap is. Destijds droeg het nog de naam “Swaaneweide”, zo vernoemd na een vergissing door Catharina, die de vele, ook vandaag nog, aanwezige spoorwiekganzen in eerste instantie voor zwanen hield. In het natuurschoon van de Constantia vallei ligt het landgoed, op zo’n 20 minuten van Kaapstad. Je vindt er één van de best beoordeelde 5* hotels van Afrika met dito restaurant en bistro, een 18 holes golfbaan en een hypermodern wijnbedrijf waar een enthousiast team met veel knowhow, jaar in jaar uit superbe wijnen maakt.