Ingrediënten
BIETENGELEI
4 DL BIETENSAP
6 DL FRAMBOZENCOULIS
100 G SUIKER
8 G AGARAGAR
20 G BASILICUMBLAADJES
BIETENSAUS
1 LT. BIETENSAP
200 G SUIKER
½ DL BALSAMICO
BIETEN
3 BIETEN
BLADERDEEG
2 PLAKJES BLADERDEEG
150 G POEDERSUIKER
50 G EIWIT
MASCARPONE
4 DL MASCARPONE
4 EL HONING
45 FRAMBOZEN
15 AARDBEIEN
30 KERSEN
60 BLAUWE BESSEN
2 BAKJES BASILICUM CRESS
Bereiding
Bietengelei
Snij de basilicumblaadjes zeer fijn. Breng het bietensap met de frambozencoulis en suiker aan de kook. Voeg de agaragar toe en laat nog even doorkoken. Zeef de gelei, roer er de gehakte basilicum door en giet de gelei op een gastroplaat die bekleed is met plasticfolie. Laat opstijven in de koeling.
Bietensaus
Laat het bietensap met suiker inkoken tot het licht stroperig wordt. Voeg de balsamico toe en zeef. Doe de saus over in een spuitfles en laat het afkoelen.
Bieten
Kook de bieten gaar, schil ze, snijd ze in staafjes van 5x½x½ cm en houd ze koel en apart.
Bladerdeeg
Zeef de poedersuiker en meng er het eiwit door tot glazuur en doe in een spuitzak. Rol het bladerdeeg iets uit. Snijd er repen van en leg de repen los van elkaar met voldoende onderlinge afstand, op bakpapier. Spuit op elke plak een streepje glazuur. Bak af in een oven van 180°.
Mascarpone
Meng de mascarpone met de honing. Proef en pas de hoeveelheid honig eventueel aan. Doe over in een spuitzak.
Eindbewerking en presentatie
Ontpit de kersen en halveer ze. Snijd de aardbeien in vieren. Neem de bietengelei uit de vorm en snijd er 15 rechthoekige plakken van. Leg een plak bietengelei midden op een bord. Verdeel het fruit en bietenstaafjes over de plakken. Leg enkele blaadjes basilicum cress boven op het geheel. Decoreer het bord met bietensaus, mascarpone en bladerdeegrepen.
We drinken er bij
Elio Perrone, Bigaro, brachetto & moscato biancoWat een schitterend nagerecht. Een plaatje op de chefsavond. Bij al het zoet kun je eigenlijk maar 1 ding doen en er een laag alcoholische bubbel met een zoetje tegenover zetten. Dan kom je al snel uit bij de moscato. Prachtige afsluiting van het seizoen.