Ingrediënten

SATÉ

400 GR OESTERZWAMMEN
400 GR SHIITAKES
2 EL KORIANDERZAAD
5 SJALOTTEN
5 KNOFLOOK
6 KEMIRINOTEN
2 EL RODE MISO
4 EL KETJAP MANIS
4 EL ZONNEBLOEMOLIE
WITTE PEPER
30 SATÉSTOKJES

AMANDELSAUS

2 SJALOTTEN
2 TENEN KNOFLOOK
2 LOMBOKS
5 CM GEELWORTEL
1 TL ZOUT
2 EL ZONNEBLOEMOLIE
2 EL PALMSUIKER
4 EL TAMARINDEPASTA
5 LIMOENBLAADJES
300 GR AMANDELEN
200 ML WATER

SJALOTTEN

10 SJALOTTEN
SCHEUT ZONNEBLOEMOLIE

Saté Jamur

Bereiding

Saté

Scheur de oesterzwammen in repen en verwijder de steeltjes van de
shiitakes. Rooseter korianderkorrels en kemirinoten in een droge pan.
Snij sjalotten en knoflook klein. Doe alle ingrediënten in de Magimix en
draai tot pasta. Kwast de paddenstoelen aan alle kanten in met de
bumbu. Laat 30 minuten trekken en rijg de paddenstoelen aan
satéstokjes. Maak 30 stokjes.
Vlak voor het opdienen de grillplaat verhitten. Rooster de satés om en
om tot er strepen ontstaan. Laat de satés verder garen in een oven van
150°C.

Amandelsaus

Schil en snij de geelwortel in stukjes. Snij de sjalotten, lomboks en
knoflook klein. Doe geelwortel, sjalotten, lomboks en knoflook in de
Magimix en draai fijn. Bak de bumbu in wat zonnebloemolie samen met
palmsuiker, tamarinde en limoenblaadjes 5 minuten zachtjes tot alles
gaar is. Doe amandelen samen met de bumbu in de Magimix en draai tot
een niet te fijne pasta. Voeg water toe tot een dikke saus ontstaat. Houd
warm.

Sjalotten

Schil en snij de sjalotten in dunne plakjes. Fruit de sjalotten goudbruin
en krokant in een laag zonnebloemolie op heel klein vuur. Laat de
sjalotten uitlekken op keukenpapier.

Eindbewerking en presentatie

Leg een volle eetlepel amandelsaus op de borden. Leg 2 stokjes saté
hierop. Verdeel de sjalotten over de saté.

We drinken er bij

Bestheim Zinnkoepflé Pinot Gris