Ingrediënten

BENODIGDHEDEN

VERVEINE-MUNTIJS

300 g room
500 g melk
20 g magere melkpoeder
1/2 bos munt
1/2 bos verveine
200 g suiker
5 eidooiers

SOUFFLÉBAKJES

15 bakjes
Boter op kamertemperatuur
Suiker

SOUFFLÉ

500 g framboos (diepvries)
150 g suiker
15 g maizena

FRAMBOZENGEL

200 g framboos (diepvries)
75 g suiker
50 ml water
2 g agar

MERINGUE

150 g eiwit (ca 5)
20 g suiker
225 g suiker
225 ml water

CRUMBLE

25 gr ei
25 g suiker
25 g boter
25 g bloem

AFWERKING

225 g eiwit (ca 7)
20 g suiker
30 frambozen

PRESENTATIE

Muntblaadje
15 frambozen

Soufflé van framboos met verveine-muntijs

Bereiding

BEREIDINGSWIJZE

BEWAAR DE VERVEINEPLANTJES!

VERVEINE-MUNTIJS

1.Kook de melk, melkpoeder, room en suiker.
2.Doe de munt en de verveine er in en laat trekken.
3.Haal de kruiden er later uit.
4.Verwarm het roommengsel en bind met de eierdooiers.
5.Laat het mengsel geforceerd afkoelen
6.Draai in de ijsmachine tot ijs.

SOUFFLÉBAKJES

7.Vet de bodem van de bakjes goed in.
8.Vet de rand van de bakjes in met een siliconenkwast van beneden naar boven.
9.Besuiker de bakjes.

SOUFFLÉFRAMBOOSBASIS

10.Blender de frambozen en haal door een zeef.
11.Suiker toevoegen.
12.Maizena toevoegen en even doorkoken.
13.Overgieten in bekken en laten afkoelen.

FRAMBOZENGEL

14.Maal framboos, suiker en water in een blender.
15.Zeef de pitjes uit de massa.
16.Voeg agar toe en laat even opkoken.
17.Giet uit over een gastroplaat en laat opstijven.
18.Daarna blenderen tot een gel en in een spuitzak doen.

MERINGUE

19.Verwarm water met 225 g suiker tot 145 g C.
20.Klop het eiwit met de 20 g suiker op.
21.Schenk langzaam het hete suikerwater erbij.
22.Blijf kloppen tot afgekoeld en een homogene massa.
23.Doe de massa in een spuitzak.

CRUMBLE

1.Maak een deeg van de ingrediënten en strijk het uit over een gastroplaat.
2.Bak het deeg in de oven op 175 g C tot deze bruin kleurt en gaar is.
3.Laat afkoelen.
4.Verkruimel de koek tot fijn.

AFWERKING

5.Verwarm de oven (geen hete lucht!) op 190 g C.
6.Klop het eiwit met de suiker volledig stijf.
7.Doe een paar eetlepels eiwit in de souffléframboosbasis.
8.Schep de rest van het eiwit erdoor en doe in een spuitzak.
9.Spuit de massa in de besuikerde bakjes.
10.Doe 2 frambozen in ieder bakje.
11.Klop op de onderzijde om te zorgen dat alles goed naar beneden zakt.
12.Strijk de bakjes aan de bovenkant strak af met een paletmesje.
13.Maak met je duim de rand van het bakje schoon.
14.Bak de soufflés ca 8 minuten.
15.Laat de soufflés 15 minuten in de oven staan om inzakken te voorkomen.

PRESENTATIE

16.Spuit dotjes frambozengel en puntjes meringue op de soufflés.
17.Let er een blaadje munt en een framboos bij.
18.Serveer het ijs apart op een bergje crumble.