Ingrediënten

PASTA

300 GR 00 BLOEM
3 EIEREN
1 EL OLIJFOLIE
1 TL ZOUT

PESTO

30 GR GEZOUTEN ANSJOVIS
65 GR GEZOUTEN KAPPERTJES
100 GR PIJNBOOMPITTEN
1 TEEN KNOFLOOK
1 EL OLIJFOLIE

PETERSELIEOLIE

1 BOS PLATTE PETERSELIE
2,5 DL OLIJFOLIE
ZOUT

KNOFLOOKROOM

2 BOLLEN KNOFLOOK
1 LT MELK
SUIKER
ZOUT

BROODKRUIM

½ ZUURDESEMBROOD
OLIJFOLIE
PAPRIKAPOEDER

Spaghetti Cetarese

Bereiding

Pasta

Maak pastadeeg door alle ingrediënten in de Magimix te doen en tot een deeg te draaien. Laat het deeg 30 minuten rusten en draai er daarna niet te dunne (stand 6) spaghetti van met de pastahulpstukken. Kook de spaghetti halfgaar in een ruime pan met gezouten water.

Pesto

Spoel zout van de ansjovis en kappertjes. Verwijder de graten van de visjes. Snij alle ingrediënten tot een pestoachtige saus (niet in de Magimix of blender). Roer de olijfolie door de pesto.

Peterselieolie

Blancheer de peterselie kort in kokend water en doe direct over in ijswater. Dep de peterselie droog en doe met de olijfolie in de blender. Draai 2 minuten tot een fluweelachtige textuur. Breng op smaak met zout.

Knoflookroom

Pel de tenen knoflook en snij ze doormidden. Breng de knoflook in een bodem melk aan de kook. Zeef de knoflook uit de melk en herhaal nog twee keer. Doe de tenen knoflook in de blender en voeg net zoveel melk toe tot een pasta ontstaat. Breng op smaak met een snuifjes suiker en zout.

Broodkruim

Haal de korsten van het brood en maal grof in de Magimix. Meng met enkele eetlepels olijfolie en een theelepel paprikapoeder. Spreid uit over een bakplaat en rooster knapperig in een oven van 150°C. Laat niet te veel kleuren.

Eindbewerking en presentatie

Verwarm de spaghetti in de pesto, peterselieolie en knoflookroom. Draai er mooie nestjes van en strooi er broodkruim over alsof het geraspte kaas is.

We drinken er bij

Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco

Een uitdagend gerecht, een uitdagende wijn.
De heftigheid in smaak van dit gerecht komt overeen met de bijzondere terroir van deze Tenuta delle Terre Nere.
Op de noordelijke flank van de Etna op Sicilië is de natuur veranderlijk en extreem. Het verschil in dag- en nachttemperatuur kan oplopen tot 30 *C, de bodem van zwart talkpoeder tot hardsteen op en hoogte van 600 tot 1000 meter hoogte.
De wijn wordt wel de bourgogne van de Mediterranee genoemd, maar hier gemaakt van 65% Carricante, Catarratto,Grecanico en Minnella. Druiven die we niet eerder geproefd hebben.
De wijn gist eerst alcoholisch, waarna de melkzuurgisting volgt, met als resultaat een droge witte wijn met een botertje, nodig om deze pasta aan te kunnen, vermits je het zout in de hand houdt.