Ingrediënten

TARBOT

1500 GR TARBOT

BLEEKSELDERIJ

500 GR BLEEKSELDERIJ
4 EL LAVAS

KERRIESAUS

1 UI
4 VLEESTOMATEN
3 EL MILDE KERRIEPOEDER
2 DL WITTE WIJN
AFSNIJDSELS VAN DE TARBOT
5 DL VISBOUILLON
3 EIERDOOIERS
125 ML SLAGROOM

Tarbot met bleekselderij en kerrie

Bereiding

Tarbot

Portioneer de tarbot in 15 stukken. Smeer een gastroplaat in met boter en leg de tarbotstukken hierop. Smeer de bovenkant ven de vis ook in met boter. Breng op smaak met zout en peper.

Bleekselderij

Snij de bleekselderij in ragfijne brunoise. Blancheer in gezouten water en doe direct over in ijswater. Laat uitlekken. Meng de bleekselderij met de fijngesneden lavas.

Kerriesaus

Fruit gesneden ui in boter tot zacht maar laat niet kleuren. Voeg kerrie toe en laat 1 minuut mee fruiten. Voeg de gesneden tomaten toe en laat enkele minuten smoren. Voeg wijn, afsnijdsels van de tarbot en visbouillon toe en laat inkoken tot de helft. Zeef de saus. Voeg van het vuur af de losgeklopte eierdooiers toe en laat even binden. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen in de koeling.

Sla de slagroom op tot half stijf. Spatel de slagroom door de saus.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de bleekselderij over de tarbot. Lepel de kerriesaus over de bleekselderij en tarbot. Gaar de tarbot 8 minuten in een oven van 180°C. Gratineer de tarbot met de brander. Verdeel de vis over de borden.

We drinken er bij

Domaine de la Baume 9,50

Bleekselderij en kerrie zijn ook geen lievelingen van een elegante wijn, terwijl de tarbot daar natuurlijk wel om vraagt. Wanneer de saus een mooi vetje en lekker zuurtje meekrijgt komt het huwelijk tussen het gerecht en de wijn zonder botsingen tot stand. De Elite D’Or is de nieuwste telg uit de Domaine de La Baume-familie. Dit domein is gelegen in de regio Languedoc-Roussillon. De Elite D’Or is gemaakt van de oudste Chardonnay stokken (23 jaar oud) van de wijngaard. De wijn heeft 12 maanden op eiken vaten gerijpt en is op eiken vaten vergist. Een complexe witte wijn met een intens aroma en een intense rijke smaak.