Ingrediënten

ASPERGETIMBAALTJES

30 ASPERGES
1 DL MELK
1,5 DL SLAGROOM
4 EIEREN
6 EIDOOIERS

SABAYON

6 EIDOOIERS
2 DL WITTE WIJN
2 EL APPELCIDERAZIJN
5 EL ASPERGEPUREE
SCHEUTJE ZONNEBLOEMOLIE

GELE TOMBERRY TOMAATJES
KERVEL

Timbaaltje van Asperges

Bereiding

Aspergetimbaaltjes

Schil de asperges en snij de kontjes eraf. Snij 10 cm van de kopjes van de asperges af en kook ze beetgaar in gezouten water. Houd warm. Kook de aspergestengels gaar in gezouten water. Doe de stengels in de blender en pureer. Weeg 600 gr puree af en geef de rest door aan de sabayon. Meng de aspergepuree met slagroom, melk, dooiers, eieren. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de massa over beboterde timbaaltjes. Doe de timbaaltjes in een gastrobak en giet er kokend water in tot de timbaaltjes half onder staan. Gaar de timbaaltjes 30-40 minuten in een oven van 120°C. Prik in een timbaaltje om te kijken of ze gaar zijn.

Sabayon

Doe dooiers, witte wijn, azijn en aspergepuree in een pan. Verhit al kloppend de massa tot een mooie saus ontstaat (75°C). Giet direct over in een bekken en breng al kloppend op smaak met zout en peper. Klop er een scheut olie door de sabayon tot glanzend.

Eindbewerking en presentatie

Stort de timbaaltjes op de borden en lapel de sabayon erover. Versier met de aspergepunten, takjes kervel en enkele tomaatjes.

We drinken er bij

Luckert De Silvaner van Weingut ''Zehnthof''

Sylvaner is klassiek bij asperges! Maar deze sylvaner is van topkwaliteit. De Silvaner van Weingut Deze druif komt het beste tot zijn recht in Franken, Duitsland. De druiven staan op de zogeheten ”muschelkalk” bodem, een arme kalkrijke bodem perfect voor deze druif. Sinds de jaren zestig produceert de familie Luckert elegante droge wijnen in dit gebied. Al hun witte wijnen worden langzaam gefermenteerd in ”Doppelstückfass”, grote (24oo liter) gebruikte houten vaten.
Langzaam gerijpt en niet te vroeg gebotteld Weingut Zehnthof Luckert werkt al ruim 15 jaar biologisch.