Ingrediënten

45 GROTE GARNALEN
5 SJALOTTEN
5 TENEN KNOFLOOK
2 LOMBOKS
1 RAWIT
6 CM VERSE GEMBER
5 CM KOENJIT
5 KEMIRINOTEN
2 TL TRASSI
2 STENGELS CITROENGRAS
5 SALAMBLAADJES
5 LIMOENEN
3 TL TAMARINDESAP
5 DL KOKOSMELK

RIJST

500 GR PANDANRIJST

Informatie over de gebruikte blaadjes, pepers en wortels

Udang Pelalah – Garnalen

Bereiding

Pel de sjalotjes en de knoflook. Verwijder van de lomboks en de rawit de steeltjes en desgewenst de zaadjes. Schil de gember en de koenjit.
Snij alle voorbereide ingrediënten grof en draai ze met de kemirinoten en trassi fijn tot een pasta in de Magimix. Knip het bovenste deel van de citroengrasstengel en verwijder zo nodig het harde buitenste blad. Kneus de citroengras stengels met de bijl. Verhit een beetje olie in een wok en fruit de kruidenpasta, voeg de citroengrasstengels, de salamblad, het limoensap en de grote garnalen toe. Blijf deze op een laag pitje ongeveer 5 minuten roerbakken. Doe de kokosmelk en de tamarindesap erbij en breng alles aan de kook. Laat het ongeveer 3 minuten koken. Voeg zout en suiker naar smaak toe.

Rijst

Kook de rijst gaar in gezouten water.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de garnalen over kleine kommen. Leg een bolletje rijst er naast. Serveer samen met de inktvis.

We drinken er bij

Bellinham Chenin Blanc

Ook hier weer een wijn die perfect past bij de pepers en andere tropische smaken, omdat de wijn zelf de geuren van tropisch fruit met zich meebrengt. Wijn met krachtige smaak, vol en rijp, mooie zuren, fijne bitters. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit Paarl, waar het warme, mediterrane klimaat zorgt voor een perfecte rijping van de chenin blanc.