Ingrediënten

VISKOEKJES

800 GR KOOLVIS
200 GR HARICOTS VERTS
20 GR THAISE BASILICUM
4 LIMOENBLAADJES
3 EIEREN
4 EL PALMSUIKER
4 EL VISSAUS
100 GR RODE CURRY PASTA
2 EL MAÏZENA

DRESSING

1 RODE CHILIPEPER
1 TEEN KNOFLOOK
STUKJE GEMBER
50 GR RIETSUIKER
100 G WATER
125 G AZIJN
2 TH MAIZENA

LOEMPIA’S

30 RIJSTVELLEN
1 KOMKOMMER
2 GRANNY SMITH APPELS
150 GR TAUGÉ
1 MANGO’S
150 GR WORTEL
15 GR KORIANDER
15 GR MUNT
150 GR TOFU
3 EL SOJASAUS
2 TL RIETSUIKER

DRESSING

1 RODE CHILIPEPER
2 KOMKOMMERS
60 GR PINDA’S
100 GR RIETSUIKER
4 EL VISSAUS
2 DL AZIJN

Viskoekjes en loempia’s

Bereiding

Viskoekjes

Snijd de vis in grove stukken en maal samen met de rode currypasta (rundvleesgerecht) fijn in de Magimix. Voeg eieren, palmsuiker, vissaus en maïzena toe en draai tot een mooie, plakkerige pasta. Doe in een bekken. Maak de bonen schoon en snijd klein en meng er wat ei doorheen. Meng de bonen door het vis-curry mengsel. Snij de basilicum en limoenblad in ragfijne reepjes. Roer beide door het mengsel.
Verwarm zonnebloemolie tot 160°C. Portioneer met natte handen de
viskoekjes tot balletjes ter grootte van golfballen. Druk de ballen plat en frituur de viskoekjes 3-5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Dressing

Rasp gember en knoflook. Snijd peper in dunne stukjes.
Kook azijn, water en suiker.
Maak een papje van water en maizena en voeg bij het azijnmengensel. Voeg ook gember, knoflook en peper toe. Laat 2 minuten doorkoken en laat afkoelen.

Loempia

Snijd de komkommer, appel, mango en wortel in fijne julienne. Snijd de tofu ook in reepjes en marineer 10 minuten in de sojasaus, suiker en peper.
Dompel een rijstvel helemaal onder in warm water. Leg twee eetlepels vulling op een vel en vouw de onderkant van het rijstvel zo strak mogelijk over de vulling en rol een slag tot de helft. Houd de vulling stevig vast en klap de zijkanten naar binnen. Rol de loepia verder op. Bewaar op vochtige theedoek.

Dressing

Doe de suiker, vissaus en azijn in een pannetje en breng aan de kook.
Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd de peper fijn. Voeg toe aan de dressing en laat nog eens 2 minuten koken. Snijd ondertussen de komkommer in fijne plakjes en kneus de pinda’s fijn. Doe de komkommer in een schaaltje en giet hier de dressing overheen. Garneer vlak voor het uitserveren met de gekneusde pinda’s.

Eindbewerking en presentatie

Verdeel de dressings in kleine bakjes en plaats ze midden op de borden. Leg en viskoekjes en loempia’s rondom.

We drinken er bij

Riesling: Lorenz Lagen Tatort Brückes Regio: Nahe

In januari zorgt de menucommissie altijd voor een verrassing voor de leden. We kunnen dat alleen maar toejuichen, maar voor het kiezen van de wijnen is dat niet altijd simpel. We zijn de uitdaging aangegaan en hebben ons niet laten verleiden een thee, bier of een Mekhon Spirit op tafel te zetten.

 

We hebben verschillende wijnen gevonden waarvan we denken dat die uitstekend bij de gerechten kunnen gaan. Veel hangt af van de mate van kruiden. Verse koriander, scherpe pepers, maar ook sojasaus kunnen bij overdadig gebruik de wijnen makkelijk doen doodslaan. Hoe evenwichtiger het gerecht hoe beter de wijn tot zijn recht komt.

 

Dat witte wijnen bij de eerste gerechten zich gemakkelijk zullen aanpassen spreekt voor zich. Maar rood slaan we niet over. We stellen het volgende voor, maar wees niet bang zelf te experimenteren.

 

De wijnen komen van GASTROVINO AMSTERDAM,  ​

Spuistraat 330, 1012 VX, Amsterdam (020 775 3526)

Een droge wijn met nog genoeg zoet om de scherpe kruidensmaken te weerstaan. Bovendien frisse mineraliteit. Een slanke, doch complexe Riesling met een mooi afdronk.