Ingrediënten

TARTE TATIN

4 WORTELS
4 ZWARTE WORTELS
4 WITTE WORTELS
OLIJFOLIE
100 GR SUIKER
70 GR HONING
70 GR SHERRYAZIJN
60 GR BOTER
1 TL CITROENTIJM BLAADJES
4 PLAKJES BLADERDEEG

ROOMKAASMOUSSE

150 GR ROOMKAAS
30 GR MISO
2 TL SOJASAUS
2 TL MERIN
2 TL SAKE
100 GR SLAGROOM

WORTELSALADE

1 WORTEL
1 ZWARTE WORTEL
1 WITTE WORTEL
3 EL LIMOENSAP
1 TL GERASPTE GEMBER
3 EL OLIJFOLIE
1 TL WITTE SESAMZAAD
1 TL ZWARTE SESAMZAAD

Wortel

Bereiding

Tarte tatin

Schil de wortels en smeer in met olijfolie. Leg de wortels op een rooster en kruid ze met wat zout en peper. Gaar de wortels 1 ½ uur in een oven van 130°C. Laat de wortels afkoelen en snij ze in stukken van 2 cm. Maak een karamel van suiker, honing en sherryazijn. Haal vaan het vuur en roer de boter door de karamel. Verdeel de karamel over 4 bakjes. Duw de wortels in de karamel. Dek af met een plakje bladerdeeg. Baak de tarte tatins 20-25 minuten in een oven van 190°C.

Roomkaasmousse

Roer roomkaas, miso, sojasaus, merin en sake glad. Klop de slagroom stijf en spatel door de kaas. Bewaar in de koeling.

Wortelsalade

Schil de wortels en snij ze in julienne. Maak een dressing van de rest van de ingrediënten en breng op smaak met zout. Meng de worteljulienne met de dressing op het laatste moment.

Eindbewerking en presentatie

Keer de tarte tatins om midden op de borden. Plaats een quenelle roomkaasmousse op de taartjes.

We drinken er bij

Moulin de Chauvigné Savennières Clos Brochard 2019 (€ 19,95)

Behoort tot de grote witte wijnen van Frankrijk Ook voor dit gerecht gaan we naar de Loire, maar dan voor de Chenin Blanc druif. Het gerecht heeft ook weer kenmerken van fris en zoet. Vandaar deze laatgeplukte Chenin waardoor hij een mooi, maar niet overdreven zoetje heeft.. De Clos Brochard is een beeldschone wijn van de chenindruif uit de kleine Loire-appellation Savennières. Eigenaresse Sylvie Plessis bezit hier zeven hectaren hellingwijngaarden met zuidelijke expositie en een ondergrond van verschillende soorten leisteen. Samen met haar dochter Manon maakt ze topkwaliteit witte wijnen van de veelzijdige chenin. De druiven voor de Clos Brochard worden pas laat in oktober handmatig geplukt. Bovendien trekken de plukkers meerdere keren door de wijngaard om zo alleen de meest rijpe druiven te oogsten.