Ingrediënten

VOOR 4 PERSONEN

 

WORTELTAART

5 EIEREN
200 GR SUIKER
150 GR GESMOLTEN BOTER
VANILLEAROMA
300 GR GERASPTE WORTEL
50 GR GERASPTE KOKOS
50 GR GEHAKTE WALNOTEN
50 GR GEHAKTE PECANNOTEN
50 GR ROZIJNEN
150 GR AMANDELMEEL
STUKJE GERASPTE GEMBER
GERASPTE SCHIL VAN ½ CITROEN
2 TL KANEEL
2 TL BAKPOEDER

ICING

90 GR BOTER
VANILLEAROMA
90 GR ROOMKAAS
200 GR SUIKER
1 EIDOOIER

MARSEPEINWORTELTJES

200 GR AMANDELMEEL
200 GR POEDERSUIKER
1 EI (OF CORTINA)
ORANJE KLEURSTOF
EVENTUEEL GROENE KLEURSTOF

SINAASAPPELCURD

1 (BLOED)SINAASAPPEL
SCHUETJE GRAND MARNIER
1 EI
1 EIDOOIER
40 GE SUIKER

CHOCOLAATJES

200 GR PURE CHOCOLADE

BASILICUMKOGELS

0,5 GR GELATINE
30 GR CITROENSAP
20 GR EI
20 GE SUIKER
25 GR BOTER
10 GR BASILICUM (GESNEDEN)

SINAASAPPELSCHIJVEN

1 BLOED SINAASAPPEL
POEDERSUIKER

Worteltaart

Bereiding

Worteltaart

Bekleed een cakevorm (circa 23*23 cm, maar iedere vorm kan natuurlijk). Verwarm de oven voor op 170 gr C.
Verwarm de kom voor. Doe de eieren erin met de suiker en klop volledig schuimig. Verwarm eventueel even bij met een föhn. Foto 1
Voeg al kloppend langzaam de gesmolten boter toe. Foto 2
Schep alle ingrediënten door het eier-, boter-, suikerschuim.
Bak de cake in circa 35-40 min. Foto 3. Zeker niet te lang, anders wordt hij te droog.

Wortel 1

Wortel 2

Wortel 3

Icing

Klop de boter zacht en romig. Voeg de rest toe.
Doe een spuitmondje in een spuitzak en daarna de icing. Leg in de koeling.

Marsepeinworteltjes

Doe het amandelmeel en de suiker in de keukenmachine en maal en paar minuten. Test even met je vingers of het plakt. Zo niet, voeg wat ei of cortina toe, totdat het goed kneedbaar is. Vorm er worteltjes van. Kleur de worteltjes met een kwastje met de oranje kleurstof en eventueel de bovenkantjes met wat groene kleurstof. Foto 4

Wortel 4

Sinaasappelcurd

Mix alles bij elkaar en verwarm au bain-marie of in de magnetron totdat het bindt. Blijf kloppen. Voeg eventueel een beetje van de oranje kleurstof toe.

Chocolaatjes

Smelt 175 g van de chocolade. Let op dat er geen waterdruppels in komen. Roer de overige chocolade er door. Zo heb je op eenvoudige wijze de chocola getempereerd.
Giet de chocola in vormpjes, of maak rasterwerkjes. Koel in de koeling. Foto 5

Wortel 5

Basilicumkogels

Week de gelatine in koud water.
Meng citroensap, ei, suiker en verwarm totdat het gebonden is.
Voeg gelatine toe en los op.
doe in een blender en voeg de boter toe.
Voeg de basilicum toe.
Doe in een spuitzak en vul een siliconenvorm met 1 cm ballen.
Vries in.

Sinaasappelschijven

Borstel de sinaasappel goed en droog af. Snijd op de snijmachine in dunne plakjes van circa 2 mm. Bestrooi licht met een beetje poedersuiker. Droog in een droogmachine of in de oven op 70 gr C gedurende 5 uur. Foto 6

Wortel 6

Eindbewerking en presentatie

Doe een stukje worteltaart (5*5cm) op het bord. Spuit er dotjes icing op en een beetje tegen de cake aan. Steek een schijfje sinaasappel op en naast de cake in de icing. Leg 2 marsepeinen worteltjes op het bord met 3 basilicumkogels er naast. Leg een beetje wortelloof aan de bovenkant van de wortels. Spuit wat sinaasappelcurd er tussendoor. Leg de chocoladeversierselen op het bord.

We drinken er bij

Ik zou gaan naar de overkant van Sauternes en een mooie en betaalbare Monbazillac, Loupiac of Cadillac uitkiezen met niet alleen zoet, maar ook een heldere zuurgraad. B.v. Vignobles Lacoste – Château de Cranne cuvée Annie Darras Loupiac 2016 . Fris, zoet en betaalbaar.