Haagse hopjes met gezouten mascarpone

foto 5_web

KOFFIESORBET

  • 5 DL KOFFIE
  • 60 GR SUIKER
  • 4 BLAADJES GELATINE

CRUMBLE

  • 50 GR BLOEM
  • 50 GR SUIKER
  • 50 GR AMANDELPOEDER
  • 10 GR OPLOSKOFFIE
  • 10 GR CACAOPOEDER
  • 50 GR ZACHTE BOTER

CHIPS

  • 40 HAAGSE HOPJES

KOFFIEGEL

  • 2 DL KOFFIE
  • 100 GR SUIKER
  • 4 GR AGARAGAR

MASCARPONECRÈME

  • 250 GR MASCARPONE
  • 30 GR POEDERSUIKER
  • 1 TL ZOUT

HOPJESCRÈME

  • 20 HAAGSE HOPJES
  • 500 GR MASCARPONE

 

  • HONNY CRESS

Koffiesorbet

Maal koffie en zet zeer sterke koffie in de perculator. Wel de gelatineblaadjes in koud water. Los de suiker op in de koffie en roer de gelatine erdoor tot het opgelost is. Maak er sorbet van in de ijsmachine en maak kleine bolletjes sorbet op een stuk bakpapier en laat verder opstijven in de vriezer..

Crumble

Meng bloem, suiker, amandelpoeder, oploskoffie en cacaopoeder door elkaar. Wrijf zachte boter er met de hand doorheen tot een crumble ontstaat. Verdeel de crumble over een met bakpapier bedekte gastroplaat en bak het 20 minuten in een oven van 160°C tot goudbruin en knapperig.

Chips

Maal de hopjes in de vijzel tot poeder. Strooi met een zeef een dun laagjes hopjespoeder op een stuk bakpapier en laat 1- 2 minuten in een oven van 170°C smelten tot een dun laagje. Laat afkoelen en breek het daarna in mooie stukken.

Koffiegel

Breng koffie met suiker en agaragar aan de kook en laat 1 minuut doorkoken. Stort de koffie in een bakje en laat opstijven in de koeling. Als het helemaal stijf is de gelei in de Magimix tot gel draaien en overdoen in een spuitzak.

Mascarponecrème

Sla de mascarpone met poedersuiker en zout tot een crème en doe over in een spuitzak..

Hopjescrème

Maal de hopjes fijn in de vijzel. Los hopjespoeder in heel weinig heet water op en klop door de mascarpone. Doe de hopjescrème over in een spuitzak.

Eindbewerking en presentatie

Doe een klein hoopje crumble op de borden. Leg hier een bolletje koffiesorbet op. Spuit een bol mascarponecrème en een bol hopjescrème en decoreer met toefjes koffiegel. Versier met Honny cress en een stuk hopjeschip.

Wijn

Hopjeswijn bij de Haagse hopjes. Deze Dulce wordt gemaakt van 100% Malbec druiven. Deze wijn heeft een violette, bijna zwarte kleur met een hoge intensiteit en lichte tonen. In de neus komen intense, rijke aroma’s naar voren van bramen, zwarte bessen, chocolade en hints van koffie. In de mond smaken van rijpe pruimen, marmelade en chocolade, met een volle body, zachte tannines en een lange afdronk. Veel geconcentreerde aroma’s met een fijne textuur dankzij de goede balans van natuurlijke suikers en de zuurgraad.