Kabeljauw met jus de veau

2015-10-21 17.20.33INGREDIËNTEN VOOR 15 PERSONEN

KABELJAUW
1 KG KABELJAUWHAAS

PUREE
1 KG AARDAPPELS
1 KG KNOLSELDERIJ
MELK
3 TENEN KNOFLOOK
BOTER
OLIFOLIE

JUS DE VEAU
2 LT KALFSBOUILLON
2 UIEN
2 TENEN KNOFLOOK
ENKELE TAAKJES TIJM
BALSAMICOAZIJN

WE DRINKEN ERBIJ:
Casa Viva Pinot Noir 2013 Casas del Bosque

Zet de rode wijn koel!

Kabeljauw
Portioneer de kabeljauw en wrijf in met ruim zout. Laat 15 minuten in de koeling pekelen. Spoel de kabeljauw goed af onder stromend water en dep droog. Bak de vis in wat olie op de velkant. Als het vel krokant is, een flinke klont boter toevoegen en de vis omkeren. Lepel de boter steeds over de kabeljauw tot het net gaar is.

Puree
Schil de aardappels en knolselderij en snij ze in stukken. Wrijf de knoflook met wat zout tot een pasta. Kook de aardappels en knolselderij gaar in water met melk en knoflookpasta. Giet af en maak er puree van. Breng op smaak met olijfolie, boter en zout en peper.

Jus de veau
Snipper uien en knoflook en zet flink aan in olie. Voeg bouillon en tijm toe en laat inkoken tot ongeveer 1/3 inkoken tot een krachtige jus de veau. Breng op smaak met balsamicoazijn en zout en peper.

Eindbewerking en presentatie
Maak een bedje van puree midden in de komborden. Leg hier een stuk kabeljauw op. Verdeel de jus de veau rondom.

Wijn

Eindbewerking en presentatie
Maak een bedje van puree midden in de komborden. Leg hier een stuk kabeljauw op. Verdeel de jus de veau rondom.
We hebben al vaker wijnen van deze ‘boutique winery’ uit Chili gehad en dat was altijd een groot succes.
Deze subtiele rode wijn bij de kabeljauw kan heel goed vanwege de jus de veau en puree. (Maar wie wit wil drinkt gewoon de vorige door)
Het domein werd in 1993 opgericht in de Casablanca Valley, waar zij ook de eerste waren die daar wijngaarden aanplantten. De wens was toen al om met druivenrassen te werken die goed gedijen in een koel klimaat. Casablanca Valley ligt dichtbij de Grote Oceaan en dankzij de koude golfstroom is de Casablanca Valley relatief koel, vooral ’s nachts.
Deze pinot heeft meer kleur dan zijn meeste soortgenoten. De geur van de druif is heel goed getypeerd, zeker niet ‘gekookt’ zoals veel pinot noir uit de nieuwe wereld smaakt. Nu nog jong maar met al veel smaakgenot. Hij rijpt een beetje als een Bourgogne rijpen en heeft subtiele nuances en aardse tonen. De Pinot Noir is lichtgekoeld op zijn best. Zacht fruit van rode kersen en een heel prettig mondgevoel. Door zijn fruit combineert hij ook verrassend goed met deze gebakken vis.(Biologisch!)