Maki Sushi

maki-webVoor 15 personen

RIJST

800 GR SUSHI RIJST
STUKJE KOMBU KELP
SUSHIAZIJN
SUSHI MATJE

SHIITAKE VULLING

NORI VELLEN
500 GR SHIITAKE
500 GR JONGE SPINAZIE

MANGO VULLING

NORI VELLEN
2 MANGO’S
RODE MISO

GEMBERMAYONAISE

VERSE GEMBER
JAPANSE MAYONAISE

WE DRINKEN ERBIJ:

Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling Herrgottsacker Trocken 2014

Sushi rijst

Spoel de rijst enkele minuten onder koud stromend water. Laat de rijst 30 minuten in ruim koude water wellen. De rijst 10 minuten uit laten lekken in een zeef. Kook de rijst met een stuk kombu gaar en giet af. Doe de rijst in een gastrobak en roer los. Sprenkel er sushiazijn over en roer goed door. Proef en roer eventueel nog wat sushiazijn erdoor.

Shiitake vulling

Verwijder de steeltjes van de shiitakes en snij ze in strips. Bak de shiitakes in olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Breng op smaak met zout. Was de spinazie en dep het droog. Verwijder steeltjes
Leg een stuk plasticfolie op een sushi matje. Leg hierop een vel nori. Verdeel een dun laagje sushirijst (handen nat maken) over het nori velletje. Verdeel blaadjes spinazie over de rijst. Verdeel de shiitakes in een streep van over de spinazie. Rol de sushi strak op.

Mango vulling

Schil de mango’s en snij het vruchtvlees in stripjes.
Leg een stuk plasticfolie op een sushi matje. Leg hierop een vel nori. Verdeel een dun laagje sushirijst (handen natmaken) over het nori velletje. Smeer wat miso in een streep over de rijst. Verdeel de mangostripjes in een streep over de miso. Rol de sushi strak op.

Gembermayonaise

Rasp gember met de Microplane. Roer naar smaak gemberrasp door de mayonaise.

Eindbewerking en presentatie

Snij de rollen in mooie sushis en verdeel over de borden. Leg een lepeltje gembermayonaise op de borden.
Deze prachtige riesling (van de Herrgottsacker, oftewel het veld van onze Lieve Heer zelf) uit de Rheinpfalz heeft inmiddels een indrukwekkend cv met positieve boordelingen en prijzen. Wijnschrijver Harold Hamersma beoordeelde de afgelopen drie oogsten steevast met 9 van de 10 punten. De oogst 2012 won zelfs de Nationale Huiswijncompetitie van Proefschrift.
De druiven rijpen in het relatief koele Duitse klimaat gelijkmatig en niet te snel, dé voorwaarde voor hoge kwaliteit. Zo blijven de frisse zuren bewaard en komen de druiven toch tot perfecte rijpheid. De fraaie florale en fruitige tonen, met nuances van limoen en geel fruit sluiten mooi aan bij de gember en mango in de sushi. De pittige, frisdroge smaak blijft lang aanhouden met een geurige afdronk.