Receptuur van: Menu maart 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Coquilles

    • 23 coquilles
    • olijfolie

    Knolselderij

    • 1 kg knolselderij
    • 3/4 Liter slagroom
    • Blaadjes gelatine

    Selderijmayonaise

    • mayonaise (van amuse)
    • knolseldrijpuree
    • nootmuskaat

    Witlofstaafjes

    • 4 Struikjes witlof
    • 3 el crème fraîche
    • 2 el witte wijnazijn
    • 4 el olijfolie

    Witlof

    • 15 Struikjes witlof
    • zout en peper

    Croutons

    • sneetjes witbrood
    • zonnebloemolie

    Presentatie

    • posteleinblaadjes

    Omschrijving

    Coquilles

    Maak de coquilles schoon en snij ze in plakjes (er moeten 45 plakjes coquille zijn). Smeer ze in met olijfolie en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met zout en peper en gaar ze 5 minuten in een oven van 120° (ze moeten nog “glazig” zijn). Haal van de bakplaat en laat ze afkoelen op bakpapier.

    Knolselderijgelei

    Week de gelatineblaadjes in ruim ijswater. Schil de knolselderij en snij hem in blokjes. Kook ze gaar in room met selderijzout in 25 minuten. Pureer de selderij met wat kookvocht glad in de Magimix. Neem 5 dl puree en geef de rest door aan de knolselderijmayonaise. Los de gelatine op in de knolselderijpuree. Als de puree nog lauwwarm is en begint te stollen een beetje gelei over de coquilles lepelen tot een laagje van 2 mm gelei op de coquilles ontstaat. De coquilles in de koeling doen om de gelei verder op te laten stijven.

    Knolselderijmayonaise

    Meng gelijke hoeveelheden mayonaise en knolselderijpuree. Breng op smaak met vers geraspte nootmuskaat, zout en peper. Doe het over in een spuitzak.

    Witlofstaafjes

    Snij 4 cm van de puntjes van de witlof af. Bewaar ze voor de garnering. Snij de overgebleven witlof in staafjes. Roer crème fraîche, azijn en olie goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Roer de staafjes witlof door de dressing.

    Witlof

    Snij de witlofstruikjes in stukjes. Roerbak ze enkele minuten in een anti-aanbakpan met wat suiker, zout en peper tot ze kleuren. Doe dit net voor uitgifte.

    Croutons

    Steek rondjes ter grootte van de coquilles uit het brood. Bestrijk ze met olie en bak ze goudbruin in de oven.

    Eindbewerking en presentatie

    Steek de coquilles uit met een uitstekertje dat net iets groter is dan de coquilles. Leg de coquilles op de croutons. Schep een streep hete witlof op de borden. Leg de croutons met de coquilles op de witlof. Verdeel de staafjes witlof over de borden. Trek strepen selderijmayonaise langs en over de coquilles. Garneer met witlofpuntjes en posteleinblaadjes.