Receptuur van: Menu november 2011

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Fazantborst

    • 5 fazanten

    Fazantensaus

    • fazantkarkassen
    • 1 Liter gevogeltebouillon

    Prei

    • 8 preien
    • 2 el boter
    • 0,5 Liter gevogeltebouillon

    Aardbeien

    • 2 bakjes aardbeien
    • pistacheolie

    Abrikoos/kerrie-saus

    • 100 gram gedroogde abrikozen
    • 2 tl kerriepoeder
    • 2 dl mirin
    • water

    Omschrijving

    Fazantborst

    Snij de borsten van de fazantenkarkassen maar laat het vel eraan. Gebruik de karkassen voor de saus. Wrijf de borsten in met zout en peper. Bak de fazantborsten op matig vuur 2 minuten aan iedere kant. Plaats de borsten minimaal 30 minuten in een oven van 60°. Snij de borsten in dunne plakken (op de snijmachine).

    Fazantensaus

    Hak de karkassen in stukjes en zet aan in olie. Als de fazant goed gekleurd is, de gevogeltebouillon toevoegen en de bodem van de pan goed schoonschrapen. Laat inkoken tot sausdikte en zeef. Breng op smaak met zout en peper.

    Prei

    Maak de prei schoon en snij in stukjes. Doe de prei met boter en gevogeltebouillon in een pan en laat zeer zachtjes inkoken tot het vocht bijna helemaal weg is.

    Aardbeien

    Snij de kroontjes van de aardbeien en daarna doormidden. Hussel wat pistacheolie door de aardbeien en verwarm ze in een hete pan.

    Abrikoos/kerrie-saus

    Doe de abrikozen en kerrie in de Magimix en pureer. Voeg de mirin toe en laat draaien tot een egale gladde puree. Voeg eventueel water toe tot een saus ontstaat. Zeef de saus.

    Eindbewerking en presentatie

    Hak de pistachenootjes grof. Snij de basilicumblaadjes ragfijn. Verdeel de prei midden op een bord. Maak een rondje abrikozensaus rondom de prei. Lepel de fazantsaus over de prei en leg de plakken fazant op de prei. Verdeel de pistachenootjes, aardbeien en basilicumblaadjes over het geheel. Geef een draai zwarte peper over het bord.

    We drinken erbij:

    Becker-Landgraf St. Laurent Luca

    Fazantborst met abrikoos/kerrie-saus stelde ons in eerste instantie wel voor een groot probleem: wat erbij te drinken? Toen deze wijn van de Sankt Laurent tegenkwamen viel het kwartje! Familie van de Pinot Noir, maar iets sappiger: een mooi lichtfruitige rode wijn, die uitstekend de fruitige smaak van het gerecht aan kan en prima combineert met het fazantenborstje.