Receptuur van: Menu september 2012

Aantal personen

  • 15 personen

Ingrediënten

    Haring

    • 8 stuks maatjesharing

    Marinade

    • 1 dl chardonnayazijn
    • 1 dl shusiazijn
    • ½ dl natuurazijn
    • 1 dl water
    • 10 gram zout
    • 2 kruidnagels
    • 2 el korianderzaadjes
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 takjes tijm
    • 1 takjes rozemarijn

    Tomaten

    • 30 rode kerstomaatjes
    • 30 gele kerstomaatjes

    Aardappelen

    • 10 opperdoezen
    • olijfolie
    • 3 teentjes knoflook
    • 3 takjes tijm
    • 3 takjes rozemarijn

    Zure room

    • 2 dl crème fraîche
    • sumacpoeder

    Eindbewerking en presentatie

    • speltbrood uit de vriezer
    • 1 venkelknol

    Omschrijving

    Haring

    Maak de haringen schoon volgens de beschrijving. Snij de filets in gelijke stukken. Leg direct in de koeling.
    Serveer op koele borden.

    Marinade

    Doe alle ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Laat afkoelen.

    Tomaten

    Doe de tomaatjes in een gastrobak met een beetje olijfolie en pof ze 5 minuten op 200° in de oven. Laat ze afkoelen en trek voorzichtig het velletje van de tomaten. Doe ze over in de marinade. Laat ze marineren tot gebruik.

    Aardappelen

    Steek de aardappelen uit met een 2 cm uitsteker. Snij ze bij tot gelijke cilinders. Gaar de aardappeltjes in een laag olijfolie met de kruiden op laag vuur. Laat de aardappeltjes uitlekken en bestrooi ze met een beetje zout.

    Crème fraîche

    Roer sumacpoeder naar smaak door de zure room en breng op smaak met zout en peper. Klop de crème op tot stijf en doe over in een spuitzak. Doe in de koeling tot gebruik.

    Toast

    Snij het bevroren brood in dunne plakken van 2 mm dik. Smeer ze in met olijfolie en toast ze in een oven van 180°. Breek (of snij) ze in stukken.

    Eindbewerking en presentatie

    Snij de venkelknol in flinterdunne plakjes op de snijmachine. Schik de stukjes haring op een bord. Leg de tomaatjes en aardappeltjes ertussen. Verdeel enkele stukjes venkel over het geheel en decoreer met toefjes room op de aardappeltorentjes. Steek stukken toast ertussen.

    We drinken erbij:

    H. Lun Alto Adige Sauvignon Blanc 2011

    Geen Korenwijn, maar èchte wijn bij de HARING! Een van de allermooiste Sauvignon Blancs ooit door ons geproefd. Uit Het Noord-Italiaanse Alto Adige. Met zo’n 1800 zonuren per jaar en een gemiddelde temperatuur in het rijpingseizoen van minimaal 18 graden zijn de hooggelegen bergwijngaarden een ideaal productiegebied voor frisse en sappige witte wijn.
    Wijndomein H.Lun is, met oprichtingsjaar 1840, de oudste individuele producent van Alto Adige. De druiven worden medio september geoogst voor een optimale frisheid van de wijn. Uiteraard gist de wijn onder lage temperatuur en volgt een korte rijping op roestvrijstalen tanks. Kenmerkende sauvignon blanc met veel aromatische intensiteit en frisheid: buxusblad en vlierbes in het aroma; sappig en evenwichtig droog van smaak.